Na bezpečnost v českých městech už nebudou dohlížet vojáci se samopaly

Smíšené hlídky vojáků a policistů ode dneška zmizí z ulic, rozhodla vláda. První stupeň ohrožení terorismem, který kabinet schválil před dvěma měsíci po teroristických útocích v Bruselu, ale platí dál. V českých městech tak nepřestanou ve zvýšeném počtu hlídkovat policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí i na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí i na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Na letištích, nádražích i v místech vysoké koncentrace populace bude hlídkování Policie České republiky intenzivnější než za situace zcela normální,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Dodal, že pro Prahu nadále zůstává vyčleněna pyrotechnická jednotka. V případě nutnosti bude také do tří minut schopen vzlétnout vrtulník. Pokud by nastala situace, kdy by policie potřebovala posily, může o ně armádu požádat znovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na bezpečnost v českých městech už nebudou dohlížet vojáci se samopaly

„Stane se tak, pokud to bude bezpečnostní situace vyžadovat. Pokud ministr vnitra usoudí, že prostředky Policie České republiky nejsou dostatečné, tak předpokládám, že by v takovém případě šel s návrhem do vlády a vláda by posoudila, jestli by oslovila nebo zaúkolovala armádu v tomto smyslu,“ upřesnil Stropnický.

První stupeň ohrožení terorismem platí od 22. března, kdy vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru schválila na dobu dvou měsíců nasazení 550 vojáků do ulic českých měst. O měsíc později souhlasila Bezpečnostní rada státu se snížením jejich počtu o stovku.

Opatření se podle ministra obrany osvědčilo. „Myslím, že opatření bylo přiměřené. Bylo vypsáno na dobu dvou měsíců, ty teď končí,“ uzavřel.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme