Bronzový Gottwald se přestěhuje do jižních Čech, rozhodli v Příbrami

Příbram darovala sochu Klementa Gottwalda Alšově jihočeské galerii. Rozhodli o tom zastupitelé. Ve městě totiž o bronzový odlitek komunistického prezidenta v nadživotní velikosti nikdo neměl zájem. Dílo sochaře Břetislava Bendy tak leželo dlouhá léta ve skladu příbramských technických služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzová socha Klementa Gottwalda, kterou odpálil v 70. letech Ondřej Stavinoha

Bronzová socha Klementa Gottwalda, kterou odpálil v 70. letech Ondřej Stavinoha | Foto: Filip Jandourek

Alšova jihočeská galerie zatím nemá se sochou konkrétní plány, prozatím ji uloží do depozitáře v Hluboké nad Vltavou.

Příbramská radnice se původně snažila sochu nabídnout místnímu Hornickému muzeu, podle jejího ředitele Josefa Velfla by ale budila odpor v památníku Vojna, který je věnovaný obětem komunismu.

„Hledali jsme umístění v místních příspěvkových organizacích, poptávali jsme muzea. Neúspěšně,“ sdělil místostarosta Příbrami Václav Švenda z TOP 09. Sochu nechtěli darovat soukromé osobě, protože město se bálo, aby ji někdo neroztavil.

Příběhy 20. století: Atentát na Gottwalda

Číst článek

Alšova galerie měla o bronzového Gottwalda zájem z několika důvodů: sochař Břetislav Benda byl původem z jižních Čech a předloha této sochy byla v Písku hned po revoluci zničena.

Do dnešních dní málem nevydržela ani socha z Příbrami. Při desátém výročí sovětské okupace v roce 1978 ji odpálil tehdy 22letý Ondřej Stavinoha. Mladého horníka poslal soud na devět let do vězení, navíc musel splácet i opravu sochy – přes sto tisíc československých korun.

Pavla Firbacherová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme