Cenu Olgy Havlové má nevidomý, který pro lidi bez zraku vytvořil deskovou hru

Cenu Olgy Havlové letos získal umělecký fotograf Václav Fanta z Prahy. Před 25 lety přišel o zrak, doma ale nezůstává ani ve svých 76 letech. Založil například pěvecký sbor nevidomých Vokál a je také autorem deskové hry pro pro lidi bez zraku QARDO, která získává popularitu po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní Cenu Olgy Havlové, kterou každoročně získává osobnost, jež navzdory zdravotnímu handicapu pomáhá ostatním, převzal nevidomý fotograf Václav Fanta (vpravo)

Letošní Cenu Olgy Havlové, kterou každoročně získává osobnost, jež navzdory zdravotnímu handicapu pomáhá ostatním, převzal nevidomý fotograf Václav Fanta (vpravo) | Zdroj: ČTK

Výbor dobré vůle ocenil při letošním 21. udílení, jak se fotograf Václav Fanta dokázal vyrovnat se svým hendikepem i to, že stále pomáhá lidem se stejným postižením ve svém okolí.

„Jsem trochu na rozpacích, protože nejsem mistr slova. Nicméně jsem velice dojatý a špatně se mi hledají slova, zvlášť když nás adeptů bylo tolik,“ řekl, když herečka Eva Holubová vyhlásila právě jeho jméno.

Nominaci tento rok získalo 22 lidí. Předsedkyně správní rady Nadace Olgy Havlové Milena Černá vysvětlila, že ani tentokrát nebyl výběr jednoduchý.

„Pan Fanta byl navržen už mnohokrát, ale vždycky se stalo, že byl jmenován někdo jiný. Zaslouží si to za mnoho let dozadu,“ prohlásila.

Porota také udělila dvě ceny in memoriam, a to Lucii Bittalové, autorce projektu Měsíc raka, a Jitce Štambachová, bývalé ředitelce Nadace Bona, která pomáhá lidem s duševním onemocněním.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme