Veterináři jí nedávali šanci, gepardice z chlebské zoo přežila díky péči ošetřovatelů

Několik nocí proseděli ošetřovatelé v minulých týdnech u gepardice Mzuri, maskota chlebské zoologické zahrady na Nymbursku. Mladá šelma málem uhynula na selhání ledvin a jater. Utracení nakonec ale o vlásek unikla. Zachránila ji prý hlavně láska a odhodlání majitelů. A pak jeden netradiční lék - slepičí žloutky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gepardice Mzuri si hraje

Gepardice Mzuri si hraje | Foto: ZOO Chleby

„Už je za vodou. Kočka když měla naprosté selhání ledvin a jater, tak zkolabovala. Měla kapačky. My jsme támhle seděli celý den, celou noc. Protože když kočka vstala nebo se pohnula, tak si mohla vyrvat tu žílu a vykrvácela by. No a takhle 12 dní,“ popisuje ošetřování gepardice ředitel chlebské zoo René Franěk.

Veterinář jí přitom moc šancí nedával. „Kočka nejedla, zvracela krev. A v zoo mi veterináři řekli, že se má kočka utratit. A když přišel náš veterinář - takový ten vesnický rozumný pán, tak řekl: ‚Hele, kdyby to byl kocour, tak ho utrať, ale tohle je kočka a ta má devět životů, počkej‘.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se podařilo ošetřovatelům zachránit gepardici Mzuri z chlebské zoo, zjišťovala Evelyna Kulíšková

A tak se René Franěk, jeho rodina a ošetřovatelé snažili do zesláblé kočky marně dostat alespoň kapku vody a něco k snědku. Čtyřikrát už to Franěk málem vzdal a volal veterináře, aby Mzuri uspal. Jenže s gepardicí, která rok spávala u něj v posteli, bylo příliš těžké se rozloučit.

„Takže já jsem namáčel prst do žloutku a dával jsem jí ho cucat. Samozřejmě to nemocné zvíře, které krutě obtěžujete, a nechce, tak jsem měl dobře ostříhané nehty. Ale mně to bylo v té chvíli jedno,“ říká ředitel chlebské zoo.

„Teď jsme počítali, když jste dala misku s vodou. Tak jste musela misku dát třeba desetkrát za sebou. A ona si nelízla. Tak si sednete, za půl hodiny znovu. Nebo za 15 minut. A ona si jednou lízne. Tak vás to nabudí a pak zase otáčí hlavou, nechce. Mnohokrát nechce. Pak si zase lízne té vody,“ líčí Franěk.

Konečně si lízla

A tak všichni ošetřovatelé počítali, kolikrát denně si kočka lízla. „Vždycky jsme se informovali, kdo byl u kočky. No a pak se lehce napila. Pak se napila víc. Třeba že desetkrát za sebou zasunula jazyk do vody. Heroický úspěch. Národní svátek!“ vypráví René Franěk.

Žloutků a vody, které ošetřovatelé metodou namočených prstů do Mzuri vpravili, postupně přibývalo. A pomohlo to. „Ve chvíli, kdy o sebe začala pečovat, jako každá ženská, takzvaně se z toho vylízala. Jakmile se začne lízat po srsti, tak je vidět, že se jí nechce umřít,“ doplňuje Franěk.

Mzuri je tak zdá se z nejhoršího venku. Už si zase běhá ve výběhu a nechá se hladit od žen - mužů se bojí. Čeká ji ale rekonvalescence a také úprava jídelníčku: ledvinám prý pomůže víc sežrané srsti a méně bílkovin. Její oblíbený tatarský biftek prý ale bude dostávat dál.

„Nerad prohrávám. Myslím i v tom, aby umřela. Takže se snažíme i tu prohranou partii prostě nějak vyhrát,“ dodává René Franěk.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme