Bob Dylan, autor skladby Knockin' On Heaven's Door, slaví 75. narozeniny

Svými skladbami bojuje za lidská práva a vyjadřuje politické postoje. Přesto nebo právě proto se Bob Dylan stal oblíbencem širokých mas. Dnes tento legendární zpěvák s kytarou slaví 75. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan

Bob Dylan | Foto: oficiální Facebook Boba Dylana

Hity jako Knockin' On Heaven's Door nebo The Times They Are A-Changin' se staly světovou klasikou. Za více než padesát let působení v hudebním světě napsal Bob Dylan přes 500 písní. Řada z nich už skoro zlidověla a dočkala se desítek cover verzí.

Za svou kariéru prodal Dylan desítky milionů kopií svých alb a jako hudebníka ho uznávají i kritici.

„Bob Dylan ukázal, že v populární hudbě lze mít texty, které budou mít výraznou básnivou kvalitu, že to nebudou jen popěvky. Takže třeba i Beatles, kteří takovéto texty často mívali, tak poté, co se seznámili s písničkami Boba Dylana, tak si tehdy řekli – sakra, my můžeme zpívat úžasné texty, které budou básněmi,“ poznamenal například hudební publicista Josef Rauvolf.

Že má Bob Dylan i literární nadání, dokázal v roce 2008. Tehdy jako první rockový hudebník v historii získal Pulitzerovu cenu. Navíc byl několikrát nominovaný na Nobelovu cenu za literaturu.

Bob Dylan | Foto: Český rozhlas

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme