Zeman míří jako svědek k soudu, kvůli sporu o odměny za Lidový dům

Prezident Miloš Zeman dnes vystoupí jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten projednává žalobu bývalého notáře Václava Halbicha, který žádá o 17 milionů korun za zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům. Tvrdí, že na případu pracoval spolu s právníkem Zdeňkem Altnerem. Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman se má u soudu vyjádřit ke skoro 20 let staré smlouvě, kterou s Altnerem osobně uzavřel. Prezident měl u pražského soudu svědčit původně už v únoru, kvůli plnému kalendáři se omluvil. Dnes ale slíbil, že přijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Miloš Zeman přijede do areálu Obvodního soudu pro Prahu 1 speciálním vchodem, do jednací síně ho doprovodí ochranka. Mluvčí Jiří Ovčáček říká, že se prezident na svědectví nijak zvlášť nepřipravoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zeman dnes zamíří jako svědek k soudu. Má se vyjádřit ke smlouvě, kterou uzavřel ještě jako předseda ČSSD. Podrobnosti připravila Veronika Hlaváčová

„Nebylo třeba nějaké dlouhé přípravy. Ta příprava proběhla v minulém týdnu a trvala možná 10 minut. Samozřejmě bezpečnostní opatření budou odpovídat přítomnosti prezidenta republiky ve funkci prezidenta republiky a prezident u soudu doposud nesvědčil a bude to poprvé,“ řekl Ovčáček.

Sám prezident minulý týden naznačil, co u soudu jako svědek vypoví. Sedmnácti milionů korun se v žalobě domáhá bývalý notář Václav Halbich, který prý při sporech o Lidový dům pomáhal právníkovi Zdeňku Altnerovi.

Dorazím. A pokud jsem správně infomován, tak je to svědectví v kauze jakéhosi pana Halbicha, který se soudí s panem advokátem Altnerem o podíl na jeho honoráři. Protože já jsem uzavřel smlouvu s panem Altnerem a ne smlouvu s panem Halbichem, tak sdělím soudu, že jsem uzavřel smlouvu s panem Altnerem a ne s panem Halbichem a to bude asi tak všechno,“ řekl Zeman.

Třetina odměny za právní služby

Václav Halbich tvrdí, že mu patří třetina z celkové odměny za právní služby. Údajně mu Miloš Zeman za odvedenou práci děkoval i v dopise. „Požaduju, abych dostal 16,8 milionu korun. Na to mám nárok podle dohody o přistoupení k mandátní smlouvě, protože jsem vykonával činnost mandatáře. V této dohodě Altner na mě tyto práva a povinnosti převedl,“ zdůraznil Halbich.

Právník Zdeněk Altner v případu vystoupil jako svědek. Vypověděl, že se ho snažil Václav Halbich s dalším právníkem obejít. Obvodní soud pro Prahu 1 by měl podle Altnera Halbichovu žalobu zamítnout.

„Já myslím, že záleží na paní soudkyni, jestli rozhodne o tom, že pro soudy jsou závazné písemné plné moci a písemné smlouvy nebo něčí povídání. Pokud bude rozhodující něčí povídání, tak počínaje bankami a nevím kým konče, si v této zemi nemůže být nikdo svým právem jistý,“ řekl Altner.

Špidla si Halbichovo jméno vybavil

Bývalý notář Václav Halbich žaluje ČSSD a také společnost Alba, které postoupil Zdeněk Altner pohledávku. U Obvodního soudu pro Prahu 1 v lednu svědčil mimo jiné někdejší premiér Vladimír Špidla, který byl předsedou ČSSD od roku 2002 do roku 2004. Na detaily i víc než 15 let starých schůzek si nevzpomněl. Halbichovo jméno si ale vybavuje.

„Pro mě to vždycky byla skupina asi 3 nebo 4 advokátů, kteří také byli u Ústavního soudu, a mezi nimi si pamatuji 2 osoby – doktora Halbicha a doktora Altnera. Aniž mohu prohlásit, jakou měli přesně funkci ve smyslu zmocnění práva ve vedení toho sporu,“ uvedl Špidla.

Sám bývalý notář Václav Halbich Špidlovo svědectví přivítal: „Určitě jo, zmínil mě tam. Já jsem byl u všeho. Ale jako oficiální plnou moc jsem neměl, ani jsem ji nemohl mít. Protože jsem notář a notář může zastupovat jenom v určitých věcech.“

ČSSD vyčíslila odměnu za vysouzení Lidového domu na 51 milionů korun, dvě třetiny dala už dřív do soudní úschovy. Sám Zdeněk Altner po sociální demokracii soudně vymohl skoro 338 milionů korun.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme