Romské karavany se v Británii stávají kontroverzním volebním tématem

Spory kolem práv Romů na parkování jejich karavan se v Británii stává kontroverzním volebním námětem. Vůdce konzervativní opozice Michael Howard slibuje radikální reformy v případě, že jeho strana vytvoří novou vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové

Romové | Foto: Jan Rosenauer

Dnešní spory týkající se práva Romů a jiných migrujících skupin obyvatelstva se odvíjejí od rozhodnutí parlamentu z minulého století. Podle zákona z roku 1968 byly místní samosprávy nuceny vyhrazovat konkrétní parkoviště pro migrující skupiny. Důvodem bylo předcházet nepovoleným táborům.

S tímto zákonem však byly značné problémy a byl proto koncem minulého století zrušen. Od té doby s tím, jak se zvyšoval počet migrujících rodin usazujících se bez povolení na konkrétních místech, zároveň klesal počet pozemků vyhrazených pro tyto rodiny. Podle odhadu odborníků, kteří radí vládě, se v současné Británii nedostává nejméně tři a půl tisíce parcel pro karavany migrujících skupin.

Místní občané si často stěžují na parkoviště těchto lidí, která podle jejich názoru hyzdí krajinu a narušují jejich vlastní životní prostředí. Avšak migrující rodiny poukazují na svá lidská práva a v nejednom případě argumentují, že jsou majiteli půdy, na které parkují. A jestliže samosprávy neposkytují povolení k zaparkování jejich karavanů, je to chyba předpisů.

Nedávno samospráva města Leedsu vykázala migrující rodiny z pozemku, kde přebývaly bez povolení, avšak dotyčné rodiny se proti tomuto rozhodnutí odvolávají u Sněmovny lordů jakožto nejvyšší soudní instance. Lordi-soudci budou muset rozhodnout co je důležitější, zda právo dotyčných rodin na domov, anebo právo samosprávy tyto rodiny vykázat.

Vůdce konzervativní opozice Michael Howard a jeho kolegové tvrdí, že uplatňování zákona o lidských právech usnadňuje migrujícím rodinám porušovat místní předpisy. Konzervativci chtějí zákon upravit tak, aby nedocházelo ke konfliktům s místními samosprávami při prosazování stávajících zákazů.

V případě potřeby budou konzervativci ochotni zákon o lidských právech zrušit. V rámci jejich nového zákona by porušování zákazu vstupu na cizí pozemek bylo kvalifikováno jako trestný čin. Zasvěcení pozorovatelé poznamenávají, že tento námět bude kontroverzní součástí volební kampaně. Volby mají být podle předpovědi mnohých 5. května, i když je zatím premiér Tony Blair nevyhlásil.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme