Právo veta v RB OSN by podle tureckého prezidenta nemělo být neomezené

Turecko vyzývá světové společenství k vytvoření nových mechanismů pro řešení humanitárních krizí. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana leží dnes tíha migrační krize na bedrech několika málo států. V Istanbulu dnes posledním dnem pokračuje první Humanitární summit OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayep Erdogan

Turecký prezident Recep Tayep Erdogan | Zdroj: Reuters

"Současný systém humanitární pomoci nefunguje,“ řekl turecký prezident Recep Tayep Erdogan.

V samotném Turecku našly podle něj útočiště tři miliony syrských uprchlíků a není možné, aby toto břemeno nesla jediná země.

Zároveň vyzval ke změně fungování Rady bezpečnosti OSN, kde Rusko a Čína od začátku syrské krize zneužívají své právo veta a blokují všechna řešení. Právo veta by nemělo být neomezené, řekl turecký prezident.

Merkelová: Turecko získá bezvízový styk s EU, až splní všechny podmínky

Číst článek

Cílem humanitárního summitu OSN je vyhodnocení a zlepšení globálního humanitárního systému. Účastní se ho na 80 vládních delegací včetně české, řada nevládních organizací, podnikatelů a dárců. Ve světě je podle AFP asi 60 milionů uprchlíků a pomoc potřebuje zhruba 125 milionů lidí.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme