Zeman: Jediným partnerem ve sporu o Lidový dům pro mě byl Altner

Prezident Miloš Zeman vypovídal jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 1. Uvedl, že ve sporu o Lidový dům pro něj byl jediným partnerem advokát Zdeněk Altner. Zeman v roce 1997 ještě jako předseda ČSSD podepsal s Altnerem smlouvu na právní zastoupení. Podíl z odměny za vyhraný spor teď ale v žalobě žádá i notář Václav Halbich, který prý s Altnerem na případu celou dobu spolupracoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Obvodního soudu pro Prahu 1 vypovídal prezident Miloš Zeman

U Obvodního soudu pro Prahu 1 vypovídal prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Zeman podle svých slov nevěděl o tom, že Altner uzavřel dohodu o spolupráci s někým dalším. Partnerem pro něj byl prý výlučně Altner, a pokud si právník vybral spolupracovníky, byla to jen jeho věc.

„Možná že informoval tehdejšího místopředsedu Ivo Svobodu, ale zcela určitě neinformoval mě. A nevidím ani důvod, proč by to dělal. Měl na to právo, vyplývalo to z té uzavřené smlouvy s ním a nebyl důvod, abych já znal konkrétní jména konkrétních osob,“ vypověděl Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman se ve sporu dvou právníků postavil na stranu Zdeňka Altnera. Soud sledovala i reportérka Veronika Hlaváčová

Dodal, že nevěděl, že by se na případu podílel i Halbich. Toto jméno si ale vybavil – údajně možná kvůli tomu, že ho někdy četl v novinách. Prezident nicméně připustil, že poslal Altnerovi a asi i Halbichovi děkovný dopis.

Notář Halbich ovšem tvrdí, že Miloš Zeman o jeho podílu na vyhraném sporu o Lidový dům věděl. Sám s ním prý celkem sedmkrát jednal.

„Prostě nemluvil pravdu. Buď to zapomněl, nebo vědomě nemluvil pravdu. Myslím si, že si přese mě vyřizuje nevyřízené účty s ČSSD, protože tu stranu nemá rád a tímto se jí snaží ublížit,“ rozčiloval se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zeman u soudu vypověděl, že jediným partnerem ve sporu o Lidový dům pro něj byl Altner

Zeman přijel do areálu soudu speciálním vchodem a do jednací síně ho doprovodila ochranka. Ta také místnost ještě před začátkem hlavního líčení prohlédla.

Spolu s prezidentem dorazil hradní kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček a šéf protokolu Jindřich Forejt.

Miloš Zeman soudkyni požádal, aby mohl při své výpovědi sedět. Na úvod se zeptal, jestli má ukázat občanský průkaz. Podle soudkyně to ale nebylo nutné, protože se jedná o osobu soudu známou. Prezident se u soudu zdržel asi 30 minut. Na závěr oznámil, že nebude požadovat svědečné.

Václav Halbich tvrdí, že za práci na kauze Lidového domu nedostal zaplaceno, v žalobě proto požaduje 17 milionů korun. Peníze vymáhá po sociální demokracii a společnosti Alba, které pohledávku postoupil Zdeněk Altner. Zástupce Alby Radek Závodný svědectví prezidenta Zemana přivítal:

„Pan prezident vypověděl, jak to bylo, a dle mého názoru rozptýlil pochybnosti, které do toho případu vnáší pan doktor Halbich. Takže jediným smluvním partnerem pro ČSSD byl pan doktor Altner, a tedy není pochyb o tom, že částka složená v soudní úschově náleží panu doktoru Altnerovi, potažmo společnosti Alba a holding jako právním nástupcům.“

ČSSD vyčíslila odměnu za vysouzení Lidového domu na 51 milionů korun, dvě třetiny dala už dřív do soudní úschovy. Sám Zdeněk Altner po sociální demokracii soudně vymohl skoro 338 milionů korun.

ČRo, Martin Karlík, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme