V Británii zadrželi českého řidiče kamionu, převážel 28 ilegálních běženců

Kamion převážející skupinu afrických přistěhovalců zastavili policisté nedaleko jihoanglického Portsmouthu. Český řidič skončil v policejní cele a později ho propustili na kauci. Hrozí mu nepodmíněný trest odnětí svobody i vysoká pokuta. Jde o další z mnoha podobných případů, kdy se uprchlíci pokoušejí dostat do Spojeného království.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů | Foto: Zdeněk Vykouřil

Jednalo se o 28 ilegálních přistěhovalců - 11 Eritrejců, 10 Súdánců a 7 Etiopanů, kteří byli natěsnaní v chladírenském návěsu. Podle snímků to vypadá na speciálně vytvořený prostor pro běžence.

Policie zastavila kamion v průmyslové zóně v Portsmouthu, asi osm kilometrů od přístavního terminálu. Není jasné, jestli šlo o namátkovou kontrolu, nebo jestli policisté dostali na kamion tip.

Daily Telegraph například naznačuje, že mohlo dojít k neštěstí, kdyby běženci zůstali v návěsu déle. Jeden z imigrantů musel být akutně převezen do nemocnice.

Čeští dopravci ztrácejí zájem o cesty do Británie. Kvůli migrantům se prodražují

Číst článek

Skupinku čeká s velkou pravděpodobností deportace, pokud se neprokáže, že dotyční mají právo zůstat ve Spojeném království.

61letý český řidič byl zatčen pro podezření z napomáhání ilegálnímu vstupu do země. Do srpna ho propustili na kauci. Hrozí mu vysoká pokuta a v tomto případě velmi pravděpodobně i vězení. Českou ambasádu v Londýně zatím nikdo nekontaktoval a o případu ví pouze z médií.

Přejezd do Anglie je adrenalinovou záležitostí, říká o zkušenostech s běženci český řidič

Číst článek

Chladírenské návěsy s oblibou používají organizované skupiny převaděčů. Ve francouzských a britských přístavech jsou ale také pod největším drobnohledem. Zpravidla každý takový tahač je kontrolován.

Český kamion tak měl zřejmě zdařilou skrýš. Na snímcích vypadá návěs neporušeně a jen těžko by řidič o tak velké skupince běženců nevěděl.

V loňském roce evidovali v Británii 3000 takových pokusů o ilegální vstup do země přes jeden z jihoanglických přístavů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme