Až rozbor vody prokáže, jestli zákupské koupaliště zvítězilo nad cerkáriemi

Koupaliště v Zákupech provedlo před začátkem letní sezony řadu úprav. Loni totiž hygienici ve vodě prokázali výskyt takzvaných cerkárií. Larvy motolice se nejdřív vyvíjí v plžích a pak napadají vodní ptáky. Pokud narazí na člověka, mohou mu způsobit nepříjemnou svědivou vyrážku. Loňská sezona tak byla pro zákupské koupaliště velmi špatná. Jestli změny zabraly, ukáže za nějaký čas rozbor vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákupské koupaliště prošlo změnami, loni totiž hygienici ve vodě prokázali výskyt cerkárií

Zákupské koupaliště prošlo změnami, loni totiž hygienici ve vodě prokázali výskyt cerkárií | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Neprovozovali jsme koupání, ale jenom chaty a stany,“ vzpomíná na loňské léto správcová zákupského koupaliště Jana Švarcová.

Koupání tehdy mohlo být riskantní. Hygiena našla ve vodě plže, u nichž prokázala přítomnost druhu motolice, který je původcem cerkáriové dermatitidy. Ta je doprovázena intenzivním svěděním a často způsobuje nespavost.

„Vzhledem k tomu, jaké bylo pěkné počasí, odhadujeme ztráty v řádech statisíců. Osobně si myslím, že to číslo se pohybuje mezi půl milionem a milionem na vstupném. Chaty jely bez problémů. Lidé se tu koupali, žádné problémy neměli, ale nemohli jsme vybírat vstupné,“ upřesňuje starosta Zákup Radek Lípa ze SLK.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákupské koupaliště prošlo změnami, loni totiž hygienici ve vodě prokázali výskyt cerkárií

Navzdory snahám už se podle něj sezonu zachránit nepodařilo, protože problém přetrvával.

„Přes zimu jsme nechali koupaliště vypuštěné, aby vymrzlo. Napouštěli jsme ho později, aby zde nezahnízdily kachny divoké, které jsou tím prvním přenašečem, prvním problémem. Zbavili jsme se rákosí, aby kachny neměly kde zahnízdit a ti plži neměli přirozené podmínky pro svůj vývoj,“ dodává starosta.

Kromě toho město nasadilo do vody asi dvě stovky kaprů a stovku amurů, kteří mají plže vysbírat. Podle vedoucí českolipské komunální hygieny Pavly Procházkové ale zatím není možné odhadnout, jestli bude voda letos bez cerkárií.

„Situaci budeme pochopitelně sledovat a stav budeme monitorovat. Vzorky na cerkáriovou dermatitidu, to znamená plže, ještě odebírány nebyly, ale běžně se sleduje dle monitorovacího kalendáře kvalita povrchové vody. Plže se pokusíme odebrat v průběhu června.“ Výsledky by měly být známy na přelomu června a července.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme