Zeman dal rozhovor ruskému novináři Sněgirjovovi. Údajný špion nemá akreditaci

Ruskému novináři Vladimiru Sněgirjovovi české úřady v dubnu odmítly prodloužit pracovní povolení. Mluvilo se o tom, že je podezřelý ze špionáže. Teď ale žurnalistovi český prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman

Prezident České republiky Miloš Zeman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zeman se prý pro interview rozhodl po důkladném zvážení.

„Pan Sněgirjov žádal o rozhovor dva roky, a v souvislosti s tím, že mu byla odebrána akreditace, se obrátil na pana prezidenta dopisem,“ vysvětluje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident si vyžádal informace, které si může získat, a na základě těchto informací se rozhodl vyhovět tomuto rozhovoru. Pan Sněgirjov sice nedisponuje akreditací ministerstva zahraničních věcí, ale nebyl vyhoštěn, to znamená, je mu umožněna novinářská práce,“ dodává. Ovčáček mimo jiné ocenil i to, že Sněgirjov rozhovor s hlavou státu nijak „necenzuroval“.

Zeman v interview, které na svém webu zveřejnil ruský vládní list Rossijskaja gazeta, mimo jiné odmítl, že by s ním kdokoliv manipuloval – ať už Washington, nebo Moskva.

Prohlásil také, že nechápe, proč Itálie a Řecko nepodnikají žádné kroky, aby kontrolovaly své hranice. Za správný recept na řešení migrační krize považuje český prezident uzavření vnějších hranic Evropské unie. Takový úkol by podle něj měl dostat společný ozbrojený sbor.

Babiš: Zeman si dělá, co chce

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD Českému rozhlasu řekl, že jestli má nějaké výhrady proti tomu, že prezident v podstatě ignoroval rozhodnutí jeho úřadu, sdělí je prý přímo jemu.

„O věcech tohoto typu rád diskutuju s panem prezidentem přímo a nic mu nevzkazuji i přes média, takže i v této věci se raději budu bavit přímo s ním,“ konstatoval.

Vyjadřovat se nechtěl ani vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Já nechci pana prezidenta komentovat. Je známo, že si dělá, co chce, a čím více je na to negativních reakcí, asi z toho má radost,“ uvedl.

Vedle Vladimira Sněgirjova přišel o akreditaci i Alexandr Kuranov. Důvody ministerstvo zahraničí neprozradilo.

Jana Čermáková, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme