Problém s Ústavním soudem si vyřešíme sami, ujišťuje polská premiérka EK

Zablokovaný Ústavní soud vyřešíme sami, ujišťuje polská premiérka Beata Szydlová Evropskou komisi. Její místopředseda Frans Timmermans je ve Varšavě a snaží se pro Brusel zjistit, jak polští politici pokročili ve snaze ukončit politický pat, který ohrožuje stav demokracie v zemi a kvůli němuž se už několikrát protestovalo v ulicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová na schůzce s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem

Polská premiérka Beata Szydlová na schůzce s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem | Zdroj: Reuters

Franse Timmermanse vítal ve Varšavě zástup novinářů. Spor o Ústavní soud rozděluje zemi a podle mnohých poškozuje Polsko na mezinárodní scéně.

„Návrhy, které jsme předali parlamentu, směřují k tomu, aby Ústavní soud mohl v klidu pracovat,“ ujišťovala po setkání premiérka Szydlová.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans dodal, že Polsko musí spor vyřešit samo, ale Brusel je připraven pomoci. Zítra má Timmermans podat v unii zprávu.

Polský prezident Andrzej Duda je rok v úřadě. Volby by vyhrál i teď

Číst článek

Vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) se do Ústavního soudu snažila silou prosadit několik vlastních soudců a změnila pravidla pro jeho práci, čímž ale podle soudu v současném složení porušila ústavu.

Vláda ignoruje verdikty soudu, ten odmítá přijmout jí navržené a schválené soudce. Evropská komise proto zahájila před několika měsíci proti Polsku řízení pro porušení základních unijních hodnot.

Tento týden pak uplynul termín, který Varšava od komise dostala na vysvětlení, jak chce problém se zablokovaným soudem – a také s médii, která vláda dostala pod svou kontrolu – řešit.

Do Ústavního soudu chtěla nezákonně dostat dva soudce už předchozí vláda.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme