EK: Aspoň pětina obsahu internetových televizí by měla být evropské produkce

Evropská komise chce, aby streamingové televize vytvářely aspoň pětinu svého obsahu v Evropě. Komise to navrhla v rámci reformy digitálního trhu. Služby jako je Netflix nebo třeba Amazon Prime by prý neměly být zvýhodněné vůči klasickým televizím. V Česku, stejně jako ve většině jiných zemí Evropské unie, musí Netflix a další firmy dodržovat kvóty na podíl evropské produkce už dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Netflixu Reed Hastings

Šéf Netflixu Reed Hastings | Zdroj: Reuters

V Česku musí podobná média rezervovat aspoň 10 procent své nabídky evropské produkci nebo na ni věnovat procento svých příjmů. Komise také chce lidem usnadnit nákup zboží po internetu přes hranice.

Podle české eurokomisařky Věry Jourové jen 15 procent Evropanů nakupuje přeshraničně. Důvodem je často to, že většina firem takové nákupy neumožňuje. To je podle ní diskriminace a Komise dnes proto navrhne její zákaz.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme