Když je žena sama doma

Asi mi dáte za pravdu, že když je žena sama doma, je doma ráda sama. Je doma tak ráda sama, až se to jejímu muži zdá silně podezřelé a proto ji nenechává doma rád samotnou, což je pochopitelné, protože naši muži, na rozdíl od nás, nejsou doma rádi sami.

Chtějí, abychom byly doma s nimi, i když se chovají, jako kdybychom doma nebyly a usnou v křesle při sledování televize. Čtou si noviny, nadávají na politiku a přesně vědí, jak by se cokoli špatného dalo zlepšit. Nebo si hodinu prohlíží album starých pohlednic, či dvě hodiny hledají starý plakát. Také se rádi přehrabují ve sbírce kamínků, které si přivezli z různých koutů světa a neoznačili je, a tak přemýšlí, odkud vlastně jsou.

To všechno jsou činnosti, ke kterým nás nepotřebují a my to rády respektujeme a děláme si svoji práci – výhradně takovou, při které nám nevadí, že jsou muži s námi doma, protože předem počítáme s tím, že na nás každou chvilku z mnoha důvodů zavolají.

Abychom jim udělaly kafe. Abychom si zavolaly psa, který jim právě teď málem sežral kamínek z Řecka. Abychom jim podaly brýle. Abychom se šly podívat na starý plakát, za který by jim sběratelé utrhali ruce, ale oni ho velkoryse darují kamarádovi k narozeninám.

Mezi tímto pobíháním a odbíháním od naší práce, stačíme udělat nejenom večeři, ale i oběd na druhý den, pověsit vyprané prádlo, vyžehlit prádlo suché, vyndat nádobí z myčky, znovu ji naplnit, vyřídit maily, a během této naší činnosti po nás naši muži pořád něco chtějí, ale nám to stále nevadí, protože když jsme doma se svými muži, počítáme s tím, že po nás budou pořád něco chtít. Nevadí nám to, protože víme, až budeme doma samy, že si to vynahradíme...

Už slyším, jak se teď muži ptají, a jak si to budou vynahrazovat? CO budou dělat?! Nebo spíš, CO nebudou dělat?! A proč je vlastně moje žena tak ráda doma sama? A byla ráda doma sama, i když byly děti malé! Tehdy jsem chápal, že si chce odpočinout od dětí, ale od koho si chce odpočinout dneska, když jsme doma zůstali už jenom my dva?! Chce si snad odpočinout ode mě?!

A tak se muž zcela logicky dostane k otázce, CO moje žena doma dělá, když doma nejsem a představí si, CO dělá on, když je doma sám.

Většinou sním, co mám připravené v ledničce, pak si sednu do křesla, pustím si televizi a v příjemném polospánku čekám, až se moje žena vrátí.

V tu chvíli zvědavý muž znejistí, protože mu dojde, že se jeho žena určitě netěší na to, že se nají a pak usne v křesle. Kdepak! Ona se těší na NĚCO jiného! Ale na CO se těší?! Na CO?!

Tak já vám to tedy povím, pánové.

Už jenom to, že jsme doma SAMY a víme, že po nás NIKDO nebude NIC chtít, změní náš byt v ráj. A v tomto ráji bez hranic, kdy víme, že máme celý den, celé odpoledne či celý večer jenom pro sebe, začneme dělat věci, které prostě nemůžeme dělat, když nejsme doma samy, protože to, co chceme dělat, můžeme dělat jenom tehdy, když jsme samy doma...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.