DAB vysílání se jeví pro digitalizaci rozhlasu jako nejperspektivnější technologie

25. květen 2016

Komerční vysílatelé se staví logicky k technologii skepticky. V lepším případě uvádějí, že DAB rádio je pouze jednou z možných cest k digitalizaci rádia.

Jako nejperspektivnější se pro přechod z analogového na digitální rozhlasové vysílání jeví technologie DAB+. Na dnešní konferenci Digimedia 2016 se na tom shodli v rámci bloku „Jak budeme poslouchat rozhlas?“ zástupci Českého rozhlasu a Českých Radiokomunikací. Alexandr Pícha, vedoucí Nových médii ČRo, konstatoval, že DAB rádio je příležitostí pro celý rozhlasový trh. „Nebudeme omezování počtem kmitočtů. Pro Český rozhlas jde tedy o velkou příležitost. Nemáme dostatek vysílacích prostředků k tomu, abychom plnili dostatečně veřejnoprávní roli,“ konstatoval Pícha.

Digitální rozhlasové vysílání se podle slov ředitele pro regulaci Českých Radiokomunikací Marcela Procházky rodí vždy s nějakými porodními bolestmi. „DAB jde určitě dopředu, ale jde to pomalu. Digitalizace rozhlasu není vynucená, takže tu není tlak, aby se přecházelo. Velmi si vážíme toho, že Český rozhlas se snaží být lídrem tohoto procesu,“ konstatoval Procházka s tím, že je třeba liberalizovat rozhlasový trh v České republice. V Evropě se jasně ukazuje, že technologie DAB+ je budoucností rozhlasového vysílání. Nemůžeme proto před děním ve zbytku světa „strkat hlavu do písku“.

Zástupce společnosti Radio United Broadcasting Martin Hroch, který je přímo jejím generálním ředitelem, konstatoval, že DAB technologii bere jako jednu z možných. „Nedával bych rovnítko mezi DAB a digitální rozhlas. Je to jedna z možných cest,“ uvedl. Jako tradičně velký kritik se ukázal Michel Fleischmann, který prezentoval, že tentokrát zastupuje stanovisko Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV). „Ti, kteří budou platit za tuto distribuci, jsou to provozovatelé. Jsme v komerční realitě a musíme ji akceptovat vůči našim akcionářům. DAB+ se v Evropě dobře nerozvijí. Norsko má například velký problém u Evropské unie s tím, že vláda chce tento proces zaplatit,“ zmínil mimo jiné Fleischmann.

Alexandr Pícha z Českého rozhlasu nicméně Michelu Fleischmannovi kontroval, že si veřejnoprávní médium nemůže dovolit simultánní vysílání v analogu a digitální vysílání. „Až na digitální vysílání přejdeme, technologie bude levnější. Ze všech technologií, které jsme vyzkoušeli, se nám DAB jeví jako nejperspektivnější,“ konstatoval Pícha. Jako jeden z digitálních distribučních kanálů využitých v minulosti, uvedl i rozhlas DRM. Ten se využívá pro vysílání v AM rozsazích. „DAB umožňuje poměrně efektivní nakládání s multiplexem,“ zmínil jednu z výhod šéf Nových médií ČRo.

autor: lukpo
Spustit audio