Stádo antilop v safari královédvorské ZOO je po úterní bouřce opět kompletní

26. květen 2016

Z Afrického safari ZOO Dvůr Králové v úterý večer uniklo několik vodušek červených. Za útěkem stojí prudká průtrž mračen, která poničila část oplocení safari. Antilopy se během středečního dopoledne podařilo navést zpět domů.

„Ve středu před jedenáctou hodinou se nám podařilo vrátit skupinu šesti vodušek zpět do safari. Uniklé antilopy se po celou dobu nervózně pohybovaly podél plotu, ošetřovatelé je tak postupně nasměrovali k otvoru v hrazení zpět do areálu," popisuje návrat antilop zoolog Luděk Čulík.

V odpoledních hodinách obhlídla skupina pracovníků zoo okolí safari, jestli ještě nějaké vodušky nezůstaly venku. Žádné antilopy však nebyly nalezeny.

Čtěte také

„Stádo o více než padesáti jedincích, které se volně pohybuje v areálu safari, není jednoduché přesně spočítat, proto jsme si chtěli odpolední obhlídkou ověřit, že je skupina v safari opravdu kompletní. Přesto se v následujících chvílí budeme věnovat opakovanému sčítání, abychom měli jistotu," doplňuje Čulík.

Poškozené místo v hrazení safari bylo během dne opraveno.

Voduška červená - je středně velký antilopa, jejíž kohoutková výška se pohybuje okolo 90-100 cm, tělo je dlouhé 1,3-2,4 m.

Dosahuje hmotnosti 70 - 110 kg.

Srst je kratší, rezavě hnědá, na bocích světlejší. Hruď a břicho jsou bíle zbarveny.

Štíhlé nohy jsou z přední strany černé a z vnitřní bílé. Uniklí jedinci jsou samičky, které na rozdíl od samců nemají žádné rohy.

ZOO Dvůr Králové - voduška červená
autoři: Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio