Češi v Británii: Manžel je patriot a podporuji ho. Ale doufám, že nevystoupíme, říká Dáša Limb

30. květen 2016

Blížící se hlasování o setrvání Británie v Evropské unii působí určité napětí také ve smíšených, česko-britských rodinách. Status českých partnerů by totiž byl po případném Brexitu nejasný, tedy pokud dotyční nežijí v Británii dost dlouho. Tomuto citlivému úhlu pohledu na červnové referendum věnujeme další seriálu o Češích v Británii.


Sledujte s námi další souvislosti týkající se blížícího referenda (23. 6. 2016), které rozhodne, zda Britové vystoupí nebo nevystoupí z Evropské unie. Celý měsíc se podrobně tématu věnujeme ve vysílání i na webu Českého rozhlasu Plus.


Blížící se hlasování o setrvání Británie v Evropské unii působí určité napětí také ve smíšených, česko-britských rodinách. Status českých partnerů by totiž byl po případném Brexitu nejasný, tedy pokud dotyční nežijí v Británii dost dlouho. Tomuto citlivému úhlu pohledu na červnové referendum věnujeme další seriálu o Češích v Británii.

Češka Dáša Limb ze severoanglického Knutsfordu a její anglický manžel David vypadají velmi spokojeně. David má české kořeny, a kdysi ho dokonce pozvali v naší vlasti k odvodu. Před návštěvou se u Limbových referendum a jeho dopady moc neřešily. Dáša tak malinko zvedala obočí, když slyšela, co k otázce plebiscitu David říká:

„V tuhle chvíli si opravdu nejsem jistý, jestli by Británii bylo lépe v Evropské unii, nebo mimo ní. Je to možná trochu zvláštní, když si uvědomíme, že mám českou manželku, a sám mám české kořeny. Musím říct, že vedeme pohodlný život, a že nemám problém s tím, že jsme v Evropské unii. Současně si myslím, že by Británie čistě ekonomicky mohla docela dobře existovat mimo EU. Jsem přesvědčený, že Londýn coby finanční centrum dává celé zemi dostatečnou stabilitu. Stejně tak si myslím, že by nám britský pas pořád zajišťoval možnost bezproblémového cestování bez nutnosti řešit víza a podobné věci.“

Manželé Limbovi provozují marketingovou agenturu a studio grafického designu zaměřené na vzdělávací instituce. Spolupracují hodně s českými tiskárnami a případné britské „sbohem“ Evropské unii by se na jejich podnikání pochopitelně odrazilo. Manželův názor Dáša uznává a respektuje.

„Myslím si, že je to i dobře, že má takový názor. Protože je patriot. A já samozřejmě doufám, že nevystoupíme. Už jen kvůli mé pozici. Protože by mi to zkomplikovalo život a taky mojí rodiny,“ říká.

Prázdné regály?

Klára Burton žije v Británii už 10 let, a pracuje v mezinárodní logistice. Její zaměstnavatel se specializuje na přepravu zboží mezi Britskými ostrovy a Střední Evropou. Případný odchod Británie z EU by podle Kláry na tohle podnikání evidentně dopad měl.

„Zákazníci z Evropy by si rozhodně rozmysleli, jestli chtějí nakupovat zboží z Anglie nebo ne. Protože se vším tím papírováním, které by nastalo, to obchodování bude těžší a bude na horší úrovni. A lidé v Anglii si myslím také neuvědomují, kolik se toho dováží z Evropy.

Manželé Burtonovi

Prázdné regály by brexit asi sotva přinesl, ale podceňování dopadů odchodu z EU je skutečně fenomén, který je mezi Brity jasně patrný. Manžel Kláry, Lee, správce golfového hřiště, si přesto myslí, že Spojené království Unii neopustí.

„Je to strašidelná představa, že bychom mohli odejít z Unie, a Klára by třeba přišla o právo žít v Británii. Nevěřím ale, že se to stane. Je tu příliš lidí, kterým leží na srdci byznys, a něco takového nedopustí. Je ale těžké si na věc udělat názor, protože obě kampaně jenom lidi straší, a skutečná fakta scházejí.“

Ani Limbových ani Burtonových by se vzhledem k délce společného života v Británii případný „brexit“ v osobní rovině nejspíš nedotknul. Není ale vyloučeno, že by jiné smíšené, britsko-unijní rodiny, musely prokazovat minimální výši ročního příjmu, aby manžel či manželka směli zůstat ve Spojeném království.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio