Clintonová porušila používáním soukromého e-mailu vládní pravidla, uvedla inspekce

Někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová porušila používáním soukromého e-mailu vládní pravidla. Vyplývá to ze zprávy inspekce ministerstva zahraničí, která se případem dlouhodobě zabývá. Clintonová podle ní vyřizovala přes nezabezpečenou elektronickou poštu i tajné informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Inspektoři ve zprávě upozorňují, že Clintonová o povolení k užívání soukromého e-mailu nezažádala. A i kdyby to podle nich udělala, stejně by ho nedostala.

Personál ministerstva zahraničí o tom prý částečně věděl, neznal ale plný rozsah užívání její soukromé elektronické pošty.

Kauza se řeší už rok a někdejší ministryně zahraničí už v této věci vypovídala i před Kongresem. Tvrdí, že se nedopustila ničeho nezákonného a nečinila nic, co by nedělali její předchůdci. Soukromý e-mail prý používala často pouze z domova.

Informace o osobním e-mailu Clintonové:
- jeho používání pro ni bylo pohodlné,
- tvrdí, že pošta žádná utajovaná data neobsahovala,
- poslala více než 2000 e-mailů, které čítají 55 tisíc stránek,
- případ vyšel najevo v souvislosti s vyšetřováním útoku na velvyslanectví v Libyi v r. 2012,
- kauzu vyšetřuje komise min. zahraničí a FBI.

„Neřešila jsem skoro nic ze své práce prostřednictvím e-mailu. Řešila jsem to na jednáních, četla jsem řadu zpráv obsahujících přísně tajné informace, projednávala je přes zabezpečené tajné telefonáty, strávila jsem hodně času v Bílém domě. Většinu své práce jsem neřešila po e-mailech,“ uvedla.

Přesto se ale Clintonová za používání soukromých e-mailů omluvila.

Případ prošetřuje také FBI. Zabývá se například tím, jestli se někdo v minulosti nemohl do elektronické pošty šéfky diplomacie nabourat. Zatím tak vyšetřování není u konce.

Kauza může Clintonové ubrat hlasy při kandidatuře na amerického prezidenta. Tuto její slabinu proti ní také používá republikánský kandidát Donald Trump, který ji v minulosti za užívání soukromých e-mailů opakovaně kritizoval.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme