Izraelským ministrem obrany se stal Avigdor Lieberman, odpůrce mírových jednání s Palestinci

Vůdce strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman podepsal koaliční dohodu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Bývalý šéf izraelské diplomacie získal křeslo ministra obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman podepsal koaliční dohodu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Vůdce strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman podepsal koaliční dohodu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem | Zdroj: Reuters

Avigdor Lieberman nahradí na postu ministra obrany Mošeho Jaalona, který v neděli odstoupil kvůli sporům o etice armády.

Šlo sice o více sporů ve vládě, ale v popředí stojí proces s vojákem, který v současnosti rozděluje Izrael. Vojákem, který zastřelil na zemi ležícího palestinského útočníka, i když ten nikoho neohrožoval.

Část ministrů ho brání, Jaalon ovšem patřil k těm, kdo apelovali na morální principy vojska a nezneužívání síly.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu díky vstupu Liebermanovy strany Jisra'el bejtenu do vlády získá v parlamentu většinu 66 křesel ze 120, předtím měl převahu pouze jednoho hlasu.

Lieberman bude mít kromě postu ministra obrany na starost také imigrační agendu. Jeho předchůdce Moše Jaalon v souvislosti s tím, že ho má ve funkci nahradit politik z krajní pravice, uvedl, že zemi budou nyní vládnout „extremistické a nebezpečné síly.“

Vůdce sovětských Židů

Avigdor Lieberman je v Izraeli populární politik, ale zároveň také kontroverzní postava. Narodil se v roce 1958 v Kišiněvě v tehdejším Sovětském svazu. Do Izraele emigroval, když mu bylo dvacet. Svoji politickou kariéru zahájil ve straně Likud. Dokonce vedl kancelář premiéra Netanjahua během jeho první roku v čele vlády.

Poté si Lieberman založil vlastní stranu Jisra'el bejtenu, Izrael je náš domov, která se těší popularitě zejména zhruba milionové menšiny rusky mluvících Židů, kteří do Izraele přišli po pádu Sovětského svazu.

Sedmapadesátiletý Lieberman zastával řadu ministerských postů. V letech 2009 až 2012 a pak 2013 až 2015 byl ministrem zahraničí.

Politicky nekorektní

Lieberman patří k zásadním odpůrcům mírových jednání s Palestinci a je známý tím, že příliš neoplývá politickou korektností. Jeho strana ruských imigrantů chce mimo jiné změnit legislativu tak, aby bylo možné udělovat trest smrti Palestincům, kteří zabijí při útoku Izraelce.

Již dlouho je zastáncem principu ‚maximálního odloučení‘ mezi Židy a Araby v Izraeli. V roce 2009 rozhněval izraelské Araby, když navrhl, aby přísahali věrnost židovskému státu. Pokud by tak neučinili, měli podle Liebermana přijít o občanství.

Yman Odeh, který vede alianci izraelských Arabů v Knesetu, ho označil za fašistu 30. let. Palestinské radikální hnutí Hamás oznámilo, že Liebermanovo jmenování je znak sílícího extremismu.

Nejmenovaný egyptský představitel pak agentuře Reuters řekl, že Káhira je představou, že ministrem obrany bude Lieberman, šokována.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme