Vrandan: Time

30. květen 2016

Skupina Vrandan existuje už přes dvacet let, a své začátky absolvovala ve vnitrozemí ostrova La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. Jako zkušebna jí v počátcích sloužil historický dům ze 17 století, který byl později přestavěn na agroturistický hotel se zahradou, na níž se pěstují biopotraviny.

Velmi zajímavou historii má jméno skupiny, Vrandan, odvozené od irského mystika Svatého Brendana. Ten byl dle legendy velmi schopným mořeplavcem a v 6. století vedl výpravu přes Atlantik, jejímž cílem byl bájný Rajský ostrov. Jeho posádka zažila nesčetná dobrodružství, setkala se s reálně žijícími i nadpřirozenými zvířaty a našla dokonce vulkán osídlený démony. Dle historiků mohl být tímto rajským ostrovem buď Island - anebo Kanárské ostrovy.

Skupina Vrandan hraje v devítičlenném obsazení s celkem 4 bubeníky.

I když jsou Kanárské ostrovy součástí Španělska, zeměpisně mají blíž k Africe, nejbližší z nich leží zhruba 100 km od jižního pobřeží Maroka. Tomu odpovídá i teplé podnebí - pěstují se tu banány i tabák, vyrábějí se tu doutníky zvané Palmeros, o kterých také skupina Vrandan v jedné ze svých skladeb zpívá.

Možná leckoho překvapí, že název Kanárské ostrovy - z nichž pochází skupina Vrandan - není odvozen od kanárů, ale pochází latinského jména Canariae Insulae, což znamená Ostrovy psů. V době antiky tu prý skutečně žilo překvapivé množství psů, ale též se mohlo jednat o dnes už vyhynulé tuleně. Právě z toho důvodu mají Kanárské ostrovy ve svém erbu 2 psy. Přesto ale slovo kanár s ostrovy souvisí - jméno oblíbeného ptáka vzniklo právě podle Kanárských ostrovů.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Cantamagüey, Los Puros Palmeros, El Imaginario, María Voladora.

Spustit audio