Ve Francii stávkuje personál jaderných elektráren. Kvůli reformě zákoníku práce

Personál francouzských jaderných elektráren zahájil jednodenní stávku. Připojil se tak k početným protestům, kterými lidé vyjadřují svůj nesouhlas s plánovanou reformou zákoníku práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

K jednodenní stávce se připojili zaměstnanci 16 z celkových 19 jaderných zařízení. Jaderné elektrárny přitom ve Francii pokrývají 75 procent spotřeby. Elektrárny se ale nezastavily úplně. Podle provozovatele elektrické sítě RTE se dodávky do sítě snížily asi o 4 gigawatty, což je zhruba 6 procent celkové francouzské produkce.

Stávky a blokády v minulých dnech omezily také provoz na francouzské železnici a ve většině ropných rafinérií. Země se proto potýká s nedostatkem pohonných hmot a začala čerpat palivo ze strategických zásob.

Francouzští odboráři požadují, aby socialistická vláda ustoupila od reformy, která má mimo jiné usnadnit přijímání a propouštění zaměstnanců.

Zaměstnavatelé by také měli dostat možnost vyjednávat s odbory o zkrácení 35 hodinového týdne, nebo jeho rozšíření až na 46 hodin.

Francouzský premiér Manuel Valls dnes poprvé připustil možnost změny v kontroverzní reformě zákoníku práce. Jeho podstata prý ale zůstane stejná a úplné stažení zákona vyloučil.

Vláda se reformou snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst a snížit nezaměstnanost, která dosahuje skoro 10 procent. Její kritici ale tvrdí, že umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že protesty proti reformě zákoníku práce neohrozí konání evropského fotbalového šampionátu ani jiných sportovních akcí.

Při střetech s demonstranty policie v uplynulých týdnech zadržela na 1500 lidí. Stovky policistů utrpěly při potyčkách zranění.

ČRo, Radek Sedláček, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme