Ústav v Chrastavě podle MŠMT porušoval práva dětí. Ředitelka rezignovala

Večer zamknuté záchody, vycházky jen na hodinu týdně, návštěva rodičů jen za odměnu, tresty za mluvení při jídle nebo výhrůžky ostříháním na ježka, takové poměry údajně panovaly ve výchovném ústavu v Chrastavě na Librecku. O závěru kontroly dnes informovalo ministerstvo školství. Ředitelka s řadou výhrad nesouhlasí, přesto už odstoupila z funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výchovný ústav v Chrastavě

Výchovný ústav v Chrastavě | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

V chrastavském ústavu – přesně se jmenuje Výchovný ústav, dětský domov se školou, střední škola, základní škola a školní jídelna v Chrastavě – je nyní na základě soudního rozhodnutí 36 chlapců ve věku mezi 12 a 18 lety.

Podle informací na webu zařízení se jedná vesměs o děti ze sociálně problémových rodin, které měly třeba zkušenosti s drogami, trestnou činností a zpravidla negativně se stavěly také ke škole. Tamtéž také stojí, že „práce s těmito chlapci je psychicky náročná, nevděčná a někdy i nebezpečná“.

Přehrát

00:00 / 00:00

MŠMT kritizovalo chrastavský výchovný ústav kvůli porušování práv dětí. V zařízení natáčela redaktorka Eva Malá

Podle ombudsmanky a ministerských úředníků však zařízení při výchově dětí nepostupovalo, jak by mělo. Všichni konstatovali pochybení, což následně vedlo ke změně ve vedení.

„Rozhodl jsem se jednat s paní ředitelkou o jejím dalším působení v této škole a paní ředitelka se rozhodla, že odstoupí z funkce ředitele školy,“ uvedl náměstek ministryně školství Václav Pícl.

Jako problematický kontroly shledaly zejména systém hodnocení. S převažujícím rizikem získání záporných bodů byl prý pro děti demotivující a neposunoval je dál v jejich resocializaci.

„Výrazná bodová sankce byla za mluvení v jídelně, za vyrušování ve vyučování, opuštění jídelny, a naopak ty pozitivní činnosti, které týkaly práce navíc ve prospěch ostatních nebo pro individuální zlepšování, byly hodnoceny třeba jen jedním bodem,“ uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky šetření okomentoval náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys

Na systém hodnocení upozornila i bývalá zaměstnankyně ústavu, etopedka Marta Singh. „Ty děti potřebovaly dva řádné týdny na to, aby mohly odjet na víkend domů, pro některé to bylo absolutně nedosažitelné,“ popsala Singh.

Kontroloři také poukazovali na absenci psychologa a etopeda nebo na neoprávněné vyžadování peněz od dětí.

„Ústav nedbal své povinnosti přímého zaopatření a například vyžadoval pod dětech úhradu toho, co jim ze zákona náleží zdarma, například telefonáty rodinným příslušníkům,“ přiblížil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Dvacet let jsem to asi dělal špatně“

Ředitelka ústavu Markéta Sochorová odstoupila v úterý, v zařízení však zatím dál zůstává jako pedagožka. Vůči kritice systému hodnocení se ohradila.

Chlapci prý mají možnost záporné body hned odčinit, třeba prací na mozaice, která v ústavu vzniká. „Vlastně si odpracovávají to svoje špatné hodnocení, ale musejí chtít oni, my je k tomu nenutíme“ řekla.

Se závěry kontrol není spokojený ani zástupce ředitele Rudolf Urban. „Pracuji tady 22 roků. Abych v krátkosti shrnul své pocity, tak to je neskutečné, je to hrozné. Dvacet let jsem to asi dělal všechno špatně, přesto nikdy nebyly žádné problémy, a teď po návštěvě pracovníků Kanceláře ombudsmana jsem se dostal úplně do kolen,“ poznamenal.

Výchovný ústav v Chrastavě | Foto: Eva Malá

Ohradil se také proti tomu, že by děti měly chodit denně na vycházky, přičemž poukázal na to, že chlapci jsou v zařízení třeba za sexuální obtěžování, násilné činy, krádeže nebo kvůli problémům s drogami.

S tím ovšem Andrys nesouhlasí: „Musíme si uvědomit, že přestože jsou to děti, které tam nejsou proto, že by si to vybraly, které mají opravdu výrazné kázeňské problémy, některé i velmi nepříjemnou minulost, tak pořád jsou to děti a pořád jsou v zařízení, kde se o ně musí stát nějakým humánním a zákonným způsobem postarat.“

Smířlivě ohodnotil poměry šestnáctiletý Michal, který je v ústavu kvůli krádežím, drogám a záškoláctví. „Já si myslím, že ten režim je takovej, jakej by měl bejt asi,“ podotkl.

Ministerstvo školství ode dneška pověřilo vedením ústavu speciální pedagožku Soňu Cpinovou. Ta by měla být v čele zařízení, než přijde nový ředitel. „Počítáme, že do měsíce, maximálně měsíce a půl bude vybrán na základě konkurzního řízení,“ podotkl Pícl.

Výchovný ústav v Chrastavě | Foto: Eva Malá

ČRo, Eva Malá, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme