Čistá migrace do Británie stoupla na 333 tisíc osob, zastánci brexitu to považují za skandální

O 333 tisíc lidí víc se do Spojeného království přistěhovalo, než zemi opustilo. Ukázala to nejnovější data britského statistického úřadu. Z údajů za rok do prosince 2015 vyplývá, že většinu přistěhovalců tvoří lidé z nečlenských států Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský starosta Boris Johnson

Londýnský starosta Boris Johnson | Zdroj: Reuters

Čistá imigrace občanů Evropské unie činí odhadem 184 000 osob, což je meziroční nárůst o deset tisíc.

Celkem 308 000 cizinců uvedlo, že se do Británie přistěhovalo za prací. 58 procent z nich mělo ve Spojeném království předem domluvené zaměstnání.

Nová čísla jsou posledními statistickými údaji o imigraci před červnovým referendem o případném vystoupení Británie z Evropské unie.

Hlavní tvář zastánců odchodu z EU, bývalý londýnský starosta Boris Johnson, označil hladinu imigrace za skandální:

„Já přistěhovalectví podporuju, stejně jako uznávám výhody, které to přináší naší společnosti. Musím ale říct, že současná imigrace se děje naprosto bez souhlasu britských občanů. V parlamentních volbách si odhlasovali, že se čistá migrace sníží na úroveň desítek tisíc lidí. Teď jsme slyšeli, že se zase zvýšila. Vždyť jen čistá imigrace ze zemí EU je stejná, jako počet obyvatel města Colchester.“

Vláda Davida Camerona se už v roce 2010 zavázala, že sníží čistou migraci do Británie pod hranici 100 000 osob ročně.

Mluvčí premiéra odmítla uvést, zda britská vláda stále věří ve splnění imigračních cílů, pokud země zůstane v Evropské unii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme