Filmový festival v Karlových Varech letos zahájí film o operaci Anthropoid

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos zahájí film, který zachycuje kus československé historie. Světovou premiéru bude mít film Anthropoid. Vypráví příběh parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří v roce 1942 v Praze provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anthropoid

Anthropoid | Foto: kviff.com

Film režíroval Brit Sean Ellis, který se námětu věnoval 12 let. Do hlavní role obsadil Jamieho Dornana, známého například z Padesáti odstínů šedi. Ve snímku Antropoid hraje Jana Kubiše.

„Víte, my jsme se o tomto příběhu neučili. Nebo jsem neposlouchal. Takže jsem o operaci Anthropoid četl poprvé ze scénáře. A ten příběh mě uchvátil. Je fascinující, že jsem se o něm dozvěděl až nedávno,“ popisoval Dornan.

Režisér Sean Ellis už dříve řekl, jak přišel na český námět: „Narazil jsem na něj náhodou. Pomyslel jsem si, že je to neuvěřitelný příběh odvahy a statečnosti. Češi byli v nesmírně složité situaci. Život za války byl docela dobře možný, když člověk sklonil hlavu. Ale stejně bylo nutné se ptát, jak dlouho takový klid vydrží.“

Film Anthropoid se natáčel v Česku. V barrandovských ateliérech vyrostla replika kostela sv. Cyrila a Metoděje. Natáčelo se také v lesích ve vojenském újezdu Brdy a v centru Prahy.

Film se točil čtyři měsíce. Historik a poradce filmu Zdeněk Špitálník už dříve řekl, že snímek nebude dokumentem, který by všechny historické události přesně popsal:

„Připravovaný film není přesnou dokumentární rekonstrukcí historických událostí. Ale je to příběh, který by měl oslovit obrovské množství zejména zahraničních diváků. Řada věcí je proto v tomto snímku upravena, řada zjednodušena.“

Ve filmu si zahrály také české herečky - Aňa Geislerová nebo Alena Mihulová.

Anthropoid - Geislerová, Murphy | Foto: kviff.com

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme