Slavný návrat ukrajinské pilotky. Dá se Nadija Savčenková na politickou dráhu?

26. květen 2016

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková se po téměř dvou letech vrátila do vlasti. V ruském vězení strávila 708 dnů. Kyjev ji vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině.

Savčenková bezprostředně po příletu prohlásila, že je připravena položit za Ukrajinu život na bojišti. Během své nepřítomnosti se ve vlasti stala modlou a symbolem protiruského odporu. Na moskevském letišti Vnukovo ve stejnou dobu přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem propuštěnými z ukrajinského vězení.

Přílet Savčenkové se stal v Kyjevě mimořádnou událostí. Na letišti Boryspil ji vítali nejbližší příbuzní, ale i prezident Petro Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková, sama dlouho vězněná bývalým proruským ukrajinským režimem. Zpravodajský server Vesti napsal, že Savčenkové udělil milost prezident Vladimir Putin, podobně jako Porošenko udělil milost Jerofejevovi a Alexandrovovi.

Savčenková jako symbol

Nikdo z osvobozené trojice přitom o milost nežádal. Ruské i ukrajinské zákony údajně umožňují, aby místo odsouzených podali žádost jejich obhájci, příbuzní nebo některá společenská organizace. Ruský deník Kommersant uvedl, že konečné dohody o výměně dosáhli při telefonické konferenci nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Podle ruského listu spolu mluvili v úterý ráno.

Slavný návrat Savčenkové může být, jak podotýká komentátor stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda, pro Ukrajinu požehnáním, symbolem, který dlouho postrádá a nutně potřebuje. Mladá žena ztělesňuje osobnost s čistým štítem a nezpochybnitelnou morální autoritou, nepošpiněnou problematickou minulostí a korupčními praktikami současné vládnoucí elity.

Savčenková, která ve jménu vlasti neváhala riskovat život, by tak mohla sehrát historickou roli. „Pro Ukrajinu se může stát – samozřejmě zdůrazňuji může – tak významnou osobností, jako byli Václav Havel, Nelson Mandela či Lech Wałęsa,“ vyjadřuje své osobní mínění na serveru Rádia Svobodná Evropa komentátor Brian Whitmore.

Inspirace pro občanskou společnost

Savčenková přiletěla do Kyjeva jako hrdinka v době, kdy jsou Ukrajinci hluboce rozčarováni svými „pomajdanovými“ vůdci, frustrováni pomalým tempem reforem a rozhořčeni neefektivním bojem s korupcí. Savčenková také představuje kýženou inspiraci pro občanskou společnost. A jako někdo, kdo přes všechny překážky a represe trval na svém, je také silným magnetem pro unavené reformátory a morální výzvou pro malátnou vládnoucí elitu včetně prezidenta Porošenka.

Přesně 706 dní si pobyla ukrajinská letkyně Naďja Savčenková v Rusku

K uskutečnění těchto cílů už nyní Savčenková disponuje politickou platformou. Během věznění byla zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu a je také členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Není divu, že ruské vedení je z politického potenciálu teď už svobodné letkyně velmi nervózní. Někteří z jeho členů už prohlásili, že Kyjev její případ zveličuje a zneužívá.

Kreml ovšem může z celého případu získat nemalý politický kapitál. Výměna odsouzených by mohla přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od svržení proruského režimu v Kyjevě a ruské anexe Krymu v roce 2014 ocitly na bodu mrazu. A navíc – v Bruselu se už brzy bude rozhodovat o dalším osudu protiruských sankcí. Propuštění ukrajinské letkyně bylo jedním ze stěžejních požadavků, které západní státníci adresovali Moskvě, uvádí Rádio Svobodná Evropa.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.