Svatopluk Němeček kritizuje zamítnutí protikuřáckého zákona: Tabáková lobby to ve sněmovně umí

V Poslanecké sněmovně neprošel takzvaný protikuřácký zákon. Jedním z těch, kteří s tímto krokem nesouhlasí, je ministr zdravotnictví z ČSSD Svatopluk Němeček. „Považuji to za obrovskou škodu pro všechny občany České republiky,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Původně byl velkým optimistou a měl pocit, že zákon schválen bude, ale závěrečné hlasování pro něj bylo velikým překvapením. „Mám pocit, že tabáková lobby to v Poslanecké sněmovně prostě umí,“ upozorňuje.

Připomíná také, že u všech jiných zákonů, které se týkaly zdravotnictví, byla podpora výrazně větší. „Z mnoha klubů to nepodpořil skoro nikdo, tak si říkám, že to asi nebyla náhoda,“ míní.

Nový zákon psát nebudou – obává se, že tabáková lobby by s ním zřejmě udělala totéž co s prvním. „Pokud nebudeme mít jistotu, že koaliční partner, který nás podrazil, by se zachoval jinak, tak si myslím, že by bylo plýtváním časem mnoha lidí, abychom dělali zbytečnou práci,“ nastiňuje.


Pokud koaliční strany chtějí pokračovat, tak by se vůči sobě měly chovat korektně a dodržovat dohody

Andrej Babiš prohlásil, že koalice se asi dlouho neudrží. Hrozí rozpad vlády? „Nejsem psychoterapeut, nechci rozebírat duševní pochody toho či onoho člověka,“ upozorňuje. A co se týče výroků Andreje Babiše o tom, že premiér Bohuslav Sobotka lže, tak tato se podle něj mezi slušnými lidmi nemluví.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.