Do Česka se častěji dostávají falšované potraviny z ciziny, a to i škodlivé zdraví

Klamavých potravin ze zahraničí v Česku přibývá. Jen během května inspektoři zabavili například zásilku skoro 48 tun pangase z Vietnamu s nepravdivým obsahem vody nebo třeba polské párky s falšovaným obsahem masa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo, vaření, kuchyně (ilustrační foto)

Jídlo, vaření, kuchyně (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Problémové potraviny se k nám dostávají z téměř všech zemí světa. Třeba v ovocné pomazánce z Řecka byly nepravdivé údaje o obsahu ovoce. Výrobce z Polska pak uvedl zákazníky v omyl, když na etiketu kakaového nápoje vytiskl falešné údaje o množství vitaminu, navíc neupozornil na přítomné alergeny.

Nejde ale jen o nepravdivé nebo falšované údaje na obalech výrobků. Kontroly odhalily i zdraví nebezpečné potraviny. Například v mletém vepřovém mase z Polska byla salmonela.

U sýru Gouda původem z Německa zase kontrola našla plíseň, stejně jako třeba u slovenské brynzy.

„Několikrát jsme zachytili kuřecí maso u Polska, které obsahovalo nepovolené salmonely,“ řekl Jan Váňa ze Státní veterinární správy.

„Nebo jsme zjistili praktiky, kterými se nás snaží různí výrobci podvádět. Využívají chemické přísady pro to, aby zvýšili obsah vody v mase. Něco takového se nám například u českých výrobců nikdy nepodařilo zjistit. Toto jsme zjistili pouze u polských výrobců,“ dodal.

Až 95 tun problémových živočišných potravin z dovozu veterinární správa dokonce zarazila ještě před tím, než šly do prodeje.

Vaření (ilustrační obrázek) | Foto: Fotobanka Pixabay

Pokuty za desítky milionů

Během pěti měsíců provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce přes 18 tisíc kontrol.

„Počet nevyhovujících vzorků 1500, počet nebezpečných vzorků 75, počet falšovaných vzorků 45. Byli jsme nuceni uložit pokuty ve výši 46 milionů korun,“ popsal výsledky kontrol ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Tisíce kontrol provedla i Státní veterinární správa, která jen u dovozových potravin odhalila až třikrát více závad než u těch českých. Při prověřování narazila například i na podvodné přeznačování polské drůbeže na českou.

Na portálu Potraviny na pranýři si zákazníci mohou zkontrolovat, jestli se právě v jejich prodejně neobjevilo podobné zboží. Každý měsíc tam přibude až 50 nových položek - ať už falšovaných, nejakostních, nebo nebezpečných potravin.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme