U Libye utonulo nejméně 20 migrantů, dalších 100 se pohřešuje od středy

U libyjských břehů se dnes potopila další loď s uprchlíky. Podle mluvčího evropské operace proti pašerákům lidí zahynulo 20 až 30 lidí a zachráněno bylo asi 80 osob. Zároveň se podle svědectví přeživších pohřešuje zhruba 100 lidí z lodi, která ztroskotala ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italští záchranáři ošetřují jednoho ze zachráněných běženců

Italští záchranáři ošetřují jednoho ze zachráněných běženců | Zdroj: ČTK

"Lucemburské letadlo lokalizovalo asi 65 kilometrů od libyjských břehů převrácenou loď. Asi sto migrantů bylo buď ve vodě, nebo se drželo lodi. Odhadujeme, že mrtvých je 20 až třicet," řekl agentuře AFP Antonello de Renzis Sonnino, mluvčí evropské námořní operace Sophia.

Letadlo podle něj upozornilo na převrácenou loď španělský stroj, který přiletěl nad místo neštěstí a shodil záchranné prostředky. Poté dorazily dva motorové čluny italské pobřežní stráže a jedna španělská loď.

Za poslední dva dny jde o druhý smrtelný incident, který se u libyjských břehů stal. Ve středu se v této oblasti převrátilo rybářské plavidlo s uprchlíky a pět z nich přišlo podle dnešních údajů o život.

Lidé, kteří přežili, řekli zástupcům Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), že z jejich lodi mohlo zahynout až 100 lidí, kteří zůstali uvěznění uvnitř plavidla.

Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů.

Agentura ANSA, která se odvolává na záchranáře, uvedla, že jen dnes bylo ve Středozemním moři mezi Sicílií a Libyí zachráněno přes 4000 migrantů. Od počátku roku se do Itálie dostalo už více než 35 tisíc lidí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme