Čeští egyptologové v Abúsíru: Šest dní v týdnu pracují, sedmý zařizují vše potřebné

Čeští archeologové si v egyptském Abúsíru balí kufry. Letošní jarní sezona končí. V Egyptě nastává vlna letních veder, ve kterých se v poušti nedá pracovat. Archeologům z Univerzity Karlovy se prý i tentokrát podařily unikátní objevy. Informace ale smí zveřejnit jen egyptská památková správa a ta udržuje veřejnost v napětí. Život na vykopávkách má ale svůj každodenní rytmus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeolog Martin Odler při práci

Archeolog Martin Odler při práci | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Čeští egyptologové si od zdejší památkové správy pronajímají jednu z budov. Patrový dům určený pro ubytování zahraničních expedic stojí na pomezí pouště a úrodného údolí. Pilný český tým tu letos zůstal poslední.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští egyptologové v Abúsíru: Šest dní pracují, sedmý zařizují v Káhiře vše potřebné. Natáčel blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Večerku archeologové stanovenou nemají. Podle šéfa vykopávek v Abúsíru Jaromíra Krejčího se ale po večeři musí dohodnout na programu, který je čeká další den.

„Ještě nejdeme spát, teď končíme s večeří, která začíná v tomto domě o půl šesté. Do sedmi hodin většinou řešíme každodenní úkoly,“ přibližuje Krejčí.

Někteří členové týmu poté odcházejí do svých pokojů. Ostatní chvíli posedí a proberou třeba i jiné než pracovní věci, ráno totiž musí čeští egyptologové brzy vstávat.

„Režim je daný snídaní, která začíná v šest hodin. V 6.40 až 6.45 odjíždíme na výzkum a od sedmi pracujeme,“ upřesňuje Krejčí.

Na snídani se v Abúsíru chodí přesně v 6 | Foto: Štěpán Macháček

Fúl, faláfel, zralý žlutý sýr - sndani připravuje egyptský kuchař | Foto: Štěpán Macháček

Na vykopávky se jezdí terénními auty několik kilometrů. Rozvrh expedice počítá s přestávkou na oběd, ve dvě hodiny se končí. Odpoledne už začíná slunce nesnesitelně pálit a dělníkům docházejí síly. Po návratu se ale ještě třídí a zpracovává nalezený materiál.

Čeští egyptologové pracují v Abúsíru nedaleko Káhiry už desítky let. Na nalezišti jsou od roku 1960. K posledním unikátním objevům patří osmnáct metrů dlouhá loď pohřbená v písku nebo hrobka neznámé královny Chentkaus III.

Jediný stín na vykopávkách je v kamenném domečku, kde českým archeologům připravuje starý a věrný hlídač abúsírské lokality lehký oběd.

Na zemi u chlebových placek se sýrem, vejci a salátem přichází řeč i na specialisty, kteří se k základní skupině během sezony dočasně připojují.

„Nově přicházející velice rádi vítáme, protože je to takové osvěžení. Jsou to lidé, kteří jednak přinášejí zprávy z domova, a jednak trochu rozbijí tu počínající ponorku mezi hlavní skupinou,“ přiznává archeolog Honza Turek.

Katarína Ariasová a Jaromír Krejčí před domečkem hlídače na okraji lokality Abúsír | Foto: Štěpán Macháček

Volna si podle archeoložky Kataríny Ariasové čeští egyptologové moc neužijí: „Pracujeme šest dní v týdnu. Sedmý den bychom měli mít teoreticky volno, prakticky ale také pracujeme, protože nakupujeme, něco zařizujeme, tankujeme v Káhiře nebo měníme peníze. Velmi často je to tak, že ty dva nebo tři měsíce jedeme úplně v kuse."

Do centra Káhiry je to z Abúsíru 25 kilometrů a vyřizovat se v egyptské metropoli musí všechno.

„Pro nás je třeba velice důležité, že odjíždíme na ambasádu, kde máme přátele, kteří jsou mimo egyptologický okruh. Rádi s nimi posedíme v ambasádním baru - v Oáze," dodává Turek.

Na egyptské pivo si ale teď bude muset se svými kolegy počkat minimálně do podzimu.

Obědy připravuje v malém domečku starý hlídač lokality | Foto: Štěpán Macháček

Obědy připravuje v malém domečku starý hlídač lokality | Foto: Štěpán Macháček

Starý věrný hlídač Abúsíru | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme