Americký konvoj míří přes Česko do Pobaltí, je rozdělený na devět částí

Českem projede další americký armádní konvoj. Zhruba 420 mužů v obrněných transportérech míří na cvičení do Pobaltí, které tam bude příští týden. Američané se zastaví v pražské Ruzyni, ve Vyškově a Přáslavicích, kde je čeká společné cvičení s českými vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září | Foto: Olga Štrejbarová

První auta překročí hraniční přechod v Rozvadově už dnes dopoledne. Kvůli plynulosti provozu je kolona rozdělená do devíti částí.

„Plánovaný příjezd první části konvoje do ruzyňských kasáren je v jednu hodinu odpoledne, poslední část očekáváme o půl šesté večer. V sobotu budou vojáci pokračovat po dálnici D1 do Vyškova a část do Přáslavic,“ sdělila Jolana Fedorková z generálního štábu české armády.

Vojáci dnes přenocují v kasárnách v pražské Ruzyni, odkud budou v sobotu pokračovat na Moravu.

„V posádkách Přáslavice, Vyškov i Praha-Ruzyně proběhne společný výcvik českých a amerických vojáků. NATO tím reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje soudržnost a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně,“ dodala Fedorková.

Předseda Iniciativy pro evropské hodnoty Petr Kolář průjezd vojáků přivítal: „Po zkušenosti z minula to bereme jako dobrou příležitost k tomu, že to je také naše aliance.“

Americký konvoj opustí Českou republiku v pondělí odpoledne. Podobné dva konvoje americké armády projely přes Česko už loni.

Konvoj - trasa | Foto: ČTK

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme