Do pátrání po zříceném egyptském airbusu se zapojí francouzská loď

Do oblasti předpokládaného dopadu zříceného egyptského letadla zamířila francouzská loď pro vyhledávání potopených vraků. Trosky a černé skříňky můžou ležet v hloubce až tří kilometrů. Pátrací týmy spěchají, černé skříňky totiž vysílají akustický signál po dobu jednoho měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Káhiře zapalují svíčky za oběti havárie letadla společnosti EgyptAir

Lidé v Káhiře zapalují svíčky za oběti havárie letadla společnosti EgyptAir | Zdroj: Reuters

Šéf egyptského úřadu pro objasňování leteckých nehod Ajman Mukaddam oznámil, že v oblasti pěti kilometrů čtverečních se pátrá po lokátoru, který by mohl pomoci najít trosky.

Egypt povolal k pátrání po letadle několik zahraničních firem a podle Mukaddama se připojí i plavidlo francouzské společnosti Alseamar, specializované na vyhledávání vraků v moři.

Večer se u káhirské opery konala smuteční akce za oběti katastrofy. "Pro všechny, kdo ztratili při katastrofě své blízké nebo přátele, je to dobrý okamžik, aby se podělili o svůj smutek a aby se jim dostalo sympatií a soucitu od druhých," řekl na setkání francouzský velvyslanec v Káhiře André Parant.

Několik stovek příbuzných a přátel obětí a také zaměstnanců společnosti EgyptAir zapalovalo svíčky u velké číslice 66, což byl počet lidí na palubě zříceného airbusu. Mezi pasažéry bylo mimo jiných 30 Egypťanů a 15 Francouzů.

Egyptský airbus na lince Paříž-Káhira se zřítil minulý čtvrtek nad Středozemním mořem krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru. Stroj podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal varovné signály o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou nehody.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme