Z Německa přijdou velmi silné bouřky, zahrozí hlavně na jihu a západě Čech

Velmi silné bouřky mohou odpoledne zasáhnout Plzeňský a Jihočeský kraj. Doprovodí je kroupy, přívalový déšť a silný vítr. V aktuální výstraze na to upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé odstraňují následky silných bouřek. Snímek je z Dvora Králové nad Labem

Lidé odstraňují následky silných bouřek. Snímek je z Dvora Králové nad Labem | Foto: Martin Pařízek

Bouřky podle meteorologů přijdou z Německa a budou postupovat přes republiku směrem na Moravu, kde by měla jejich intenzita slábnout.

„Největší šance na výskyt velmi silných bouřek je na jihu a na západě Čech. Na ostatním území Čech kromě severu je pravděpodobnost nižší,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal Tomáše Mejstříka z ČHMÚ

Varování před velmi silnými bouřkami platí pro Plzeňský a Jihočeský kraj od dnešních 15 hodin do půlnoci a na sobotu.

Stejně dlouhou platnost má i výstraha před silnými bouřkami v Praze, Středočeském, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

ČHMÚ upozornil, že vítr může v bouřkách dosáhnout v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině a při přívalovém dešti může spadnout kolem 30 milimetrů srážek za hodinu.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

Lidé by měli dbát na svou bezpečnost hlavně kvůli hrozícím úrazům způsobeným předměty uvolněnými větrem. Nárazový vítr může poškodit lehké stavby jako stany nebo altány, lámat větve nebo vyvracet stromy.

Škody mohou napáchat ale i kroupy a silný přívalový déšť, který může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy, sklepy a jiná nízko položená místa.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme