Poslechněte si diskuzi o genderu a ženách v hudbě: jak se bránit sexismu?

29. květen 2016

V rámci doprovodného programu Budějovického Majálesu Radio Wave nabídlo návštěvníkům přímo v budově Českého rozhlasu České Budějovice živý koncert projektu Děti mezi reprákama nebo djský set Mary C. Uspořádali jsme ale i dvě panelové diskuze. Tu druhou, kterou jsme nazvali Gender a ženy v hudbě, si právě teď můžete poslechnout ze záznamu.

Panelová diskuze, které se zúčastnila kulturní aktivistka, DJka a moderátorka Marie Čtveráčková (Mary C), hudebnice a skladatelka Sára Vondrášková (Never Sol), moderátorka Radia Wave, promotérka a členka ženských djských kolektivů Veronika Ruppert a publicista Pavel Turek z časopisu Respekt, si od začátku kladla několik cílů. Pojmenovat jednotlivé podoby sexismu v hudebním průmyslu, pokusit se zjistit, kde má sexismus v hudbě a obecně v hudebním průmyslu svoje počátky, a především navrhnout strategie, pomocí kterých je možné s objektifikací žen a sexismem obecně bojovat.

03637707.jpeg

Na příkladu aktuální recenze na nové album Beyoncé, která vyšla v Hospodářských novinách, popsali účastníci panelu běžné genderové fauly a mluvili o rozdílech mezi hudební publicistkou v domácím a anglosaském kontextu. Došlo i na popis situací, do nichž se může aktivní hudebnice dostat třeba při komunikaci s techniky nebo zvukaři v klubu. Mluvilo se i o tom, jak jsou producentské zásluhy často připisovány mužům, i když za finálním zvukem alba stojí žena – o tom ostatně z vlastní zkušenosti hodně ví třeba samotná Björk, jak řekla v rozhovoru s trefným titulkem Neviditelné ženy pro server Pitchfork.

V druhé polovině padesátiminutové diskuze se mluvilo především o důležitosti rovných příležitostí a o „role models“, které jsou potřeba jak v aktivní hudební praxi, tak třeba v hudební publicistice. Dobrou zprávou je, že jich rozhodně není málo.

03637579.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.