Jan Jůn: Brexitáři úspěšně bodují v předvolebních průzkumech

27. květen 2016

Nejnovější britské statistiky potvrdily rekordní příliv migrantů z Evropské unie i odjinud, což se brzy určitě projeví na dalším růstu preferencí pro odchod z unie v nových průzkumech.

Ty z posledních dní, například YouGov pro deník The Times, už ostatně ukazují, že šance obou stran se opět vyrovnaly, poté co preference zastánců setrvání v unii poklesly o tři procenta a Brexitářům o procento stouply, takže jejich vítězství v referendu není nyní vůbec vyloučeno.

Zastánci "osvobození od bruselského diktátu nevolených byrokratů" nyní hovoří i o tom, že další země jako Holandsko, či skandinávské státy by po odchodu Británie určitě dříve či později následovaly, neboť i ony požadují reformy unie.

Tvrdí, že nynější "dirigistický systém vládnutí" byl zaveden podloudně. To se týká i nápadu odsunout NATO do pozadí vytvořením evropské armády, či návrhů na otevření hranic imigrantům z Turecka.

Britové už i tak mají dost ekonomických migrantů z východoevropských unijních zemí a nyní i z Portugalska, Řecka a Španělska, kteří prý "zahlcují zdravotnictví, způsobují nedostatek bytů a domů a jejich děti neznalé angličtiny zatěžují školství".

Zmíněné rekordní počty imigrantů z unijních zemí - tedy 270 tisíc za uplynulý rok - jsou nepříjemné i pro prounijního premiéra Camerona, nyní v Japonsku na schůzce G7.

Londýn může rozhodnout

Brexitáři ovšem ignorují fakt, že imigrace ze zemí mimo unii dosáhla rekordu 287 tisíc, a že za posledních deset let jich přišlo dokonce dvakrát tolik než z unie a to nastálo, zatímco ti unijní se po čase vracejí domů. Je ovšem ironické, že bez 130 tisíc lékařů a sester z řad imigrantů by zdravotnictví zjevně zkolabovalo a podobně i jiná odvětví.

Rekordní počty imigrantů z unijních zemí - tedy 270 tisíc za uplynulý rok - jsou nepříjemné i pro prounijního premiéra Camerona

Za posun preferencí může i styl kampaně Brexitářů, kteří šmahem populisticky odsuzují jako propagandu všechny argumenty zastánců setrvání v unii, čímž dovedně hrají na pocity většiny prostých Britů.

Smutné jsou i výsledky průzkumu, které naznačují, že u širokých vrstev bohužel vede v popularitě brexitářský populista a klaun Boris Johnson, který zesměšňuje prounijní argumenty, aniž by se namáhal s protiargumentací. Premiér Cameron je až na pátém místě za Nigelem Faragem, stejně populistickým vůdcem strany UKIP, který pózuje s půllitrem piva a hraje "běžného Brita".

Navíc, od soboty začíná v Británii čtyřtýdenní období zákazu předvolebních aktivit pro státní zaměstnance, což Brexitáře dál zjevně posílí, neboť vláda nebude už moci vydávat studie podobné té pondělní o hospodářské krizi po odchodu z unie. Zároveň také začíná období veřejných televizních debat o referendu, kde lze účastníky dost ovlivnit lacinou demagogií.

Mezitím rázně oslovil mladé Londýňany nový primátor Sadiq Khan. Vyzval je aby "se sebrali a šli volit", neboť osmimilionová metropole, kde mimochodem sídlí 60 procent světových mimoevropských firem, může referendum rozhodnout. Mladí dosud bohužel nejevili o účast zájem, i když 75 procent z nich je proti Brexitu. Uvidíme, zda tedy zareagují.

autor: jj
Spustit audio