Třetí z Libanonců z kauzy Fajád už je údajně ve Spojených státech

Třetí z Libanonců z kauzy Fajád už je zřejmě ve Spojených státech. Libanonec s pasem Pobřeží slonoviny Faouzi Jaber odletěl z Česka podle deníku Právo už 5. dubna. Čeští policisté ho předali americké FBI v neveřejné části Letiště Václava Havla v Praze, kde už na Jabera čekal letecký speciál z USA. Kvůli bezpečnosti ale podle policejního prezidia nebylo možné zveřejnit informaci o akci dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlet Faouzi Jabera z terminálu 3 pražského Letiště Václava Havla

Odlet Faouzi Jabera z terminálu 3 pražského Letiště Václava Havla | Foto: Repro Český rozhlas, Repro ČRo, zdroj: Policie ČR

Akce proběhla na pražském ruzyňském letišti už před několika týdny, ale kvůli bezpečnosti nebylo možné věc zveřejnit dříve.

Podle zjištění Práva si cizince vyzvedla policie v pankrácké vazební věznici a předala ho do rukou FBI dokonce už 5. dubna.

Americká justice viní Jabera z podpory terorismu a ze spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států.

Jaber původně žádal v Česku o azyl. Když ale neuspěl, chtěl, aby ho Česká republika americkým úřadům vydala. O tom rozhodl koncem února ministr spravedlnosti.

Ten předtím naopak odmítl navzdory soudnímu rozhodnutí vydat do Spojených států další dva v Česku držené Libanonce - Alího Fajáda a Chálida El Marábího. Oba se totiž zřejmě stali součástí výměny za pětici Čechů unesených v Libanonu.

Kauza Alí Fajád | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme