Ruské rakety se můžou zaměřit na Polsko a Rumunsko, pohrozil Putin v reakci na americký štít

Rusko se chystá přijmout odvetná opatření kvůli americkému protiraketovému štítu na území Polska a Rumunska. Během návštěvy Atén to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Polští politici jeho hrozby odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Spojené státy už dříve oznámily, že štít má sloužit pro ochranu před Íránem. Podle Putina to ale nedává smysl ve chvíli, kdy se Írán vzdal svého jaderného programu.

Putin nepřímo pohrozil oběma zemím, že na ně zaměří ruské rakety. „Kvůli Polsku a Rumunsku budeme nuceni přijmout určité kroky k zajištění naší bezpečnosti,“ řekl Putin.

Zopakoval, že se jedná o odvetná opatření. „Neuděláme žádný první krok. Nebudeme jednat do té doby, dokud na území sousedních států nebudou rakety,“ dodal ruský prezident.

Polští politici ale takové hrozby odmítají. „Vladimir Putin a jeho nejbližší spolupracovníci už léta vytvářejí obraz, že se NATO plíží k ruské hranici a představuje obrovské nebezpečí, že vyhledává konfrontaci a chce vyvolat konflikt s Ruskem. To samozřejmě vůbec není pravda,“ říká Marek Magierowski, mluvčí polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Ve stejném duchu na slova ruského prezidenta Putina reagovali jiní polští politici. Podobné slovní přestřelky jsou mezi Ruskem a Polskem časté a obvykle rychle utichnou. Poláci nejčastěji poukazují, že Rusové mají už léta vlastní útočné rakety rozmístěné v Kaliningradské enklávě.

Protiraketový štít za 800 milionů dolarů aktivovali na rumunské základně Deveselu představitelé americké vlády spolu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem 12. května.

Pod kontrolu Severoatlantické aliance přejde štít v červenci. Jeho druhá část se začne budovat v Polsku a funkční má být za dva roky.

Plány na vybudování protiraketového štítu schválil v roce 2007 americký prezident George Bush. Původně mělo jít o základnu s raketami v Polsku a s radarem v Česku. O dva roky později jeho nástupce v Bílém domě Barack Obama plán odložil, přičemž Česko přestalo být součástí projektu, co se týče rozmístění příslušných zařízení.

ČRo, Vít Pohanka, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme