Bývalý generální tajemník NATO Rasmussen se stal Porošenkovým poradcem

Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance a dánský expremiér Anders Fogh Rasmussen se stal poradcem ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Oznámila to dnes Porošenkova kancelář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad hlavy státu neupřesnil okruh působnosti nového poradce. Sám Rasmussen na sociálních sítích dnes přislíbil, že udělá vše na podporu bezpečnostních a hospodářských reforem a posílení vztahů s Evropskou unií.

Situaci na východě Ukrajiny, kde platí křehké příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty, označil Rasmussen za "alarmující".Konflikt si za dva roky vyžádal více než 9300 mrtvých.

K ukrajinskému přání připojit se k EU třiašedesátiletý Dán poznamenal, že to bude vyžadovat uskutečnění velice potřebných reforem, včetně posílení boje proti korupci.

Rasmussen stál v čele NATO v letech 2009 až 2014 po osmi letech v čele dánské vlády. Jako generální tajemník ostře odsuzoval ruskou anexi Krymu a podporu separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny.

Podle předsedy zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova bude bývalý generální tajemník aliance na Ukrajině jen pro Porošenkovu okrasu. „Nevidím v tom žádný vojenský či vůbec praktický smysl,“ usoudil Kosačov podle agentury TASS.

Ukrajina se podle ruského politika chová, jako by ze všeho nejnaléhavěji potřebovala poutat pozornost světa, o což se pokouší alespoň známými jmény. Nemyslí si však, že by od Rasmussena v postavení Porošenkova poradce pramenila Rusku nějaká nová hrozba.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme