Není důvod posouvat olympiádu kvůli viru zika, tvrdí shodně s WHO i brazilské úřady

Světová zdravotnická organizace ani Mezinárodní olympijský výbor nevidí důvod, proč kvůli viru zika odkládat olympijské hry v Riu de Janeiru. Právě to doporučilo přes 150 odborníků z renomovaných univerzit v otevřeném dopise Světové zdravotnické organizaci. Tvrdí, že Brazílie nezvládá boj proti komárům, a že by půl milionu očekávaných návštěvníků mohlo rozvézt virus zika do celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár, virus zika

Komár, virus zika | Zdroj: Reuters

Není proč pořádat olympijské hry jindy, anebo mimo Rio de Janeiro, tvrdí brazilské úřady. Ministerstvo zdravotnictví například argumentuje statistikou, podle které je v srpnu, nejméně chorob přenášených komáry.

Stanovisko nemění ani český olympijský výbor. Jak už dříve uváděl jeho sportovní ředitel Martin Doktor, do Ria povezou speciální repelenty i elektrické odpuzovače hmyzu.

„Sportovce informujeme o hrozbách tak, jak nám přicházejí informace jak ze Světové zdravotnické organizace, tak z organizačního výboru, tak ale i z našich analýz, které si necháváme zpracovávat našimi předními pracovišti,“ řekl Doktor.

V Brazílii i ve světě se mezitím vyvíjí vakcína proti viru zika a také se zkoumají léky, které mají zabránit mikrocefalii a jiným neurologickým poruchám. Riodejaneirská radnice navíc slibuje nasadit speciální týmy pro likvidaci komárů kolem sportovišť.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme