Čtyřkajak hledá ideální složení. Jsme jako kafemlejnek, stěžuje si Dostál

Býval to stroj na medaile. Český čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba za poslední čtyři roky nikdy neodjel z velké akce s prázdnou. Na startu sezony ale měli tři členové posádky horší výkonnost než mladík Jakub Špicar, a proto se s výhledem na olympijské hry testuje nové složení. Jenže zatím to drhne, i ve druhém závodě Světového poháru v severočeských Račicích skončili Češi pátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oproti Německu se do čtyřkajaku vrátil Štěrba a nahradil dalšího tradičního člena posádky Lukáše Trefila, jenž jel v Račicích individuálně a ve finále na 500 m byl šestý.

Oproti Německu se do čtyřkajaku vrátil Štěrba a nahradil dalšího tradičního člena posádky Lukáše Trefila, jenž jel v Račicích individuálně a ve finále na 500 m byl šestý. | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„Bylo to umotané, takový kafemlejnek. Nenašli jsme si ideální záběr, což bylo největším defektem,“ soudí Josef Dostál po pátém místě čtyřkajaku v Račicích. České favority předjeli Němci, Australané, Slováci i Maďaři.

Dostál spolu s Danielem Havlem má místo ve čtyřkajaku jisté. Před týdnem v Duisburgu je doplnili Jakub Špicar s Lukášem Trefilem, teď v Račicích Špicar a Jan Štěrba, v obou případech z toho ale bylo jen páté místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak postavit čtyřkajak? Na těžkou volbu trenéra českých kanoistů se zaměřil reportér ČRo Jan Suchan

„Může to být tím, že jsme míň vyježdění. Máme za sebou zlomek tréninku, co jsme odtrénovali v předešlých letech. Je to těžké v situaci, kdy se zkouší noví lidé,“ hledá příčiny českého trápení Daniel Havel.

„Na světovou špičku aktuálně ztrácíme v týmovosti, souhře a týmové přípravě. Ale nehroutil bych se z toho. Času do hlavního závodu letošní sezony je dost a můžeme se vrátit tam, kam si myslím, že patříme,“ věří nejzkušenější Jan Štěrba.

Otázka ale je, v jakém složení. Jakub Špicar totiž sice porazil v nominačních závodech na singlkajaku Daniela Havla o tři a Lukáše Trefila s Janem Štěrbou o pět sekund, ani tak ale jisté Rio nemá.

„Bylo by to super, ale nemám, co ztratit. Jsem v nervech, ať už se rozlouskne, jestli pojedu, nebo ne,“ přemýšlí Špicar.

Rychlostní kanoistika české fanoušky neláká. V sobotu jich na olympioniky přišlo pár stovek

Číst článek

Při pohledu na současné a vzpomínce na předchozí výsledky se totiž nabízí i myšlenka zachovat nebo alespoň na příštím Světovém poháru znovu vyzkoušet osvědčené složení bez Jakuba Špicara.

Minimálně Daniel Havel by byl pro. „Nechám to na trenérech, ale asi by bylo na místě vyzkoušet starou sestavu.“

Stejně jako ale nemusí vždycky nejlíp fungovat, když se čtyři nejlepší jednotlivci posadí do čtyřkajaku, tak se nedá ve třech různých závodech nasadit tři sestavy a pro olympijské hry vybrat tu s nejlepším výsledkem.

„Je potřeba zvážit spousta dalších věcí. Kluci závodí už dost dlouho, mají třetí závod během třech týdnů. Může se stát, že v Montemoru bude výrazně nižší konkurence. 80 procent času tam fouká z boku,“ upozorňuje šéftrenér českých rychlostních kanoistů Pavel Hottmar.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme