Šedý zákal nedostanete z televize ani počítače, spíš kvůli alkoholu, kouření a vysokému tlaku

30. květen 2016

Rozmazané, mlhavé vidění a nakonec úplné oslepnutí. Šedý zákal není rozhodně nic příjemného a přitom po pětasedmdesátém věku života se objevuje u více než tří čtvrtin lidí. Jak na něj a co s ním?

Přestože jím trpí tři ze čtyř lidí, kteří překročili pětasedmdesátý rok života, lékaři stále přesně neví, proč šedý zákal vzniká. S jistotou mohou jen říci, že souvisí s přirozeným stárnutím oka. A některé zvyky či nemoci zvyšují riziko jeho výskytu.

Jaké? A jak se léčí? Na to v poradně Apetýtu odpovídala docentka Šárka Skorkovská. Ta bude také hostem pondělního Dne zdravých očí v budově Českého rozhlasu Brno.


DEN ZDRAVÝCH OČÍ

- 30. května 2016
- Od 13 do 16 hodin
- Budova Českého rozhlasu Brno, Beethovenova 4
- Odborníci zdarma změří zrak, poradí s problémy zejména se šedým zákalem
- Optik bude provádět drobné opravy brýlí

Proč je při rozvoji šedého zákalu tak důležitým faktorem věk? Co se vlastně se stárnoucí čočkou děje?

Čočku tvoří hlavně voda a bílkoviny, nemá vlastní cévy. Stárnutím dochází k biochemickým a fotochemickým změnám v čočce, která znamenají i změnu bílkovin. Proto se s postupujícím věkem zahušťuje jádro čočky, čočka žloutne a snižuje se její propustnost.

Jaké jsou další rizikové faktory šedého zákalu?

Je to dědičnost, takže pokud měli šedý zákal rodiče, je větší pravděpodobnost, že nás potká také. Pak je to diabetes, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, nadměrné vystavení slunci nebo vysoký krevní tlak. A to zdaleka není všechno.

Nakolik k rozvoji šedého zákalu přispívá práce na počítači, tabletu, případně sledování televize?

To nemá vliv, protože šedý zákal je nejčastější příčinou slepoty na světě a to především s přispěním rozvojových zemí, kde určitě netráví většinu času u počítače, mobilních telefonů a tabletů.

Šedý zákal se léčí tím lépe, čím dříve ho odhalíme. Jak je možné ho brzy poznat?

Šedý zákal je to tehdy, pokud změna průhlednosti čočky ovlivňuje zrakové funkce ve smyslu snížení vidění, kdy pacient udává mlhavé vidění, nerozeznává obličeje, hůře se orientuje a opravdu to vede k významnému snížení ostrosti zraku.

Jak rychle obvykle onemocnění postupuje?

To je velmi individuální. Častěji ovlivňují vidění i nepatrné šedé zákaly, které se tvoří pod zadním pouzdrem čočky – říká se jim subkapsulární šedý zákal. Pro ně je typické, že postihují mladší lidi. V těchto případech i mírný stupeň zákalu, protože leží přímo v ose vidění, může výrazně ovlivnit kvalitu vidění.

Zajímají vás další podrobnosti o průběhu a léčbě šedého zákalu? Jak se toto onemocnění operuje a s jakou úspěšností? Přijďte se zeptat odborníků osobně na Den zdravých očí v budově Českého rozhlasu Brno.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio