Iráčtí Kurdové vytlačují bojovníky IS z dalších vesnic a blíží se k Mosulu

Kurdské jednotky Pešmerga pokračují v obléhání Mosulu, který ovládá takzvaný Islámský stát. Dobyly už několik vesnic severovýchodně a jihovýchodně od města. Podle kurdského velení jsou boje proti islamistům tvrdé. Pozemní ofenzivu podporuje letecky mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu | Zdroj: Reuters

„Osvobození těchto vesnic je prvním krokem na cestě k Mosulu. Důležité ale je i to, že zatlačíme nebezpečí Islámského státu dále od kurdských oblastí a ochráníme tak region kolem Arbílu," uvedl důstojník Pešmergy Akram Muhammad.

Kurdům poskytuje mezinárodní koalice nejen leteckou, ale i pozemní podporu. Podle jejího mluvčího mají zahraniční vojáci v terénu poradní a asistenční roli. Jejich národnost ale neupřesnil.

Nedaleko Bagdádu zároveň pokračuje ofenziva irácké armády proti džihádistům opevněným ve městě Fallúdža. Spolu s Mosulem je to poslední město, které Islámský stát v Iráku ovládá.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme