Ministři budou na vládě znovu řešit, jak zajistit restaurace bez cigaret

Vláda by měla schválit nový návrh protikuřáckého zákona. Dohodlo se na tom vedení stran koalice. Znovu ho dnes předloží ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Původní verze totiž minulý týden neprošla sněmovnou. A protože se to stalo také kvůli poslancům hnutí ANO, byl z toho asi zatím největší spor v koalici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš

Svatopluk Němeček a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Podle ministra zdravotnictví Němečka resort přes víkend přepracoval protikuřácký zákon a má ho připravený.

Němečkův návrh například zakazuje kouření cigaret v restauracích. Vodní dýmky a elektronické cigarety by v nich naopak lidé podle návrhu kouřit mohli.

Ministr zdravotnictví chce zákon projednat co nejrychleji a bez sporů uvnitř koalice. „Já doufám, že sliby platí, ale to jsme tady měli i před tím. V koaliční dohodě je jasně stanoveno, že o zákonu se hlasuje tak, jak určí ministr, který ho předkládá, a to se nestalo,“ podotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ve vládě kolem protikuřáckého zákona shrnuje Jaroslav Gavenda

Podle šéfa hnutí ANO Babiše ministr Němeček nemá pravdu a ČSSD měla uzavřenou dohodu s ODS.

„Proč pan Němeček hlasitě neprotestoval při hlasování o pozměňovacím návrhu Marka Bendy a řekl, že má neutrální stanovisko? Já to zásadně odmítám a byla to právě ČSSD, která se domluvila s Bendou, aby to shodili a potom to hodili na naše hnutí,“ řekl Babiš.

Poslanec Marek Benda z ODS odmítá, že by taková dohoda se sociálními demokraty existovala. Považuje za chybu, že nebude do návrhu zákona zakomponovaný jeho pozměňovací návrh.

„Já to pokládám za nerozumné. Sněmovna odhlasovala tento pozměňovací návrh, většinově dala najevo, že ho chce, a pak z toho hnutí ANO udělalo kauzu, ve které se chtělo pomstít panu ministru Němečkovi," uvedl Benda.

Sobotka chce prosadit zákon do konce volebního období

A jak tedy zajistí koalice, aby na druhý pokus návrh sněmovnou prošel? To vysvětluje místopředseda lidovců Jan Bartošek.

„V koalici je shoda, že se pokusíme zkrátit lhůty na projednání na maximum, zkusíme to předjednat s opozicí, aby nám to umožnila, a uvedeme ten zákon do života jako koaliční návrh.“

Návrh obsahuje nově například i zákaz kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce prosadit protikuřácký zákon do konce volebního období.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme