USA si připomínají památku obětí války, Trump slíbil válečným veteránům lepší péči

Ve Spojených státech dnes slaví takzvaný Memorial Day. „Den obětí války“ je tradiční připomínkou těch, co v boji zahynuli, i všech válečných veteránů. A mluví se také o problémech, s nimiž se veteráni při návratu do běžného života potýkají. Jako své předvolební téma si to vzal i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump mezi válečnými veterány, kteří se na motorkách sjeli k památníku padlým vojákům ve Washingtonu

Donald Trump mezi válečnými veterány, kteří se na motorkách sjeli k památníku padlým vojákům ve Washingtonu | Zdroj: Reuters

Trump, který nikdy v armádě nesloužil, si loni veteránskou komunitu pohněval svými výroky na adresu republikánského senátora Johna McCaina.

Prohlásil o něm, že není válečným hrdinou, přestože se někdejší vojenský pilot během vietnamské války dostal do zajetí a přestál mučení.

Letos se Trump snažil získat si sympatie veteránů, když se vpředvečer dnešního svátku připojil k těm, kteří se na motorkách a v kožených bundách sjeli k památníku padlým vojákům ve Washingtonu.

Republikánský kandidát jim slíbil lepší péči a reformu armády. A – vzdor dřívější kritice – si mezi motorkáři vysloužil aplaus.

Řada vojáků po odchodu z armády trpí psychickými, sociálními nebo finančními problémy. Vedle problémů, jako je třeba posttraumatická stresová porucha, jim začlenění do společnosti někdy komplikují i zdánlivé maličkosti.

Podle expertů, kteří se problematikou zabývají, třeba mnozí vojáci, kteří opustili armádu a hledají povolání, neumějí správně formulovat životopis, respektive formulují ho vojenským jazykem, takže potenciální zaměstnavatelé těžko zjistí, jaké má uchazeč schopnosti, byť jde třeba o žádaného specialistu.

Do Washingtonu se na oslavu Dne obětí války sjeli veteráni třeba z války v Iráku, v Afghánistánu nebo i ve Vietnamu.

Konal se tam velký koncert a vystoupili i politici. Za službu a oběti vojákům i jejich pozůstalým poděkoval například bývalý ministr zahraničí Colin Powell.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme