Zabití gorilího samce v americké zoo bylo nevyhnutelné, říká bývalý ošetřovatel Ždánský

Vlnu rozhořčení u tisíců lidí vyvolalo sobotní zastřelení gorilího samce v zoologické zahradě ve východoamerickém Cincinnati. Ošetřovatelé zabili zvíře, když vláčelo čtyřletého chlapce, který spadl do příkopu obklopujícího gorilí výběh. Podle kritiků zemřela gorila zbytečně kvůli nepozornosti rodičů chlapce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnoho z nich vidí gorilu na vlastní oči poprvé v životě

Mnoho z nich vidí gorilu na vlastní oči poprvé v životě | Foto: Robert Mikoláš

Čtyřletý chlapec lezl po plotě nad gorilím výběhem a po chvíli spadl dovnitř. Nebezpečí vyvrcholilo ve chvíli, kdy chlapce chytil samec gorily nížinné, téměř dvousetkilový Harambe, a různě jej vláčel. Na zahraničních webech se objevilo i video, které část dramatické situace dokumentuje. (viz níže)

Matka dítěte se pokoušela chlapce uklidňovat, aby neplakal a zbytečně gorilího samce nedráždil. Ten byl ze začátku v klidu a chlapce spíš pozoroval. Po chvíli ho ale chytil a protáhl ho vodním příkopem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zabití gorily v americké zoo kvůli pádu čtyřletého dítěte do výběhu, vyvolalo vlnu pobouření. Hostem ČRo byl Marek Ždánský, bývalý ošetřovatel goril pražské zoo

Za asi deset minut na místo přispěchali zaměstnanci zoologické zahrady a gorilu zastřelili. Podle vedení zahrady vážil samec téměř dvě stě kilogramů a byl velmi silný. Nastalá situace plná křiku pro něj navíc byla velmi stresující a hrozilo, že by mohl dítěti ublížit. Zaměstnanci proto museli okamžitě jednat.

„Tým odvedl dobrou práci. Byla to těžká volba, ale byla to správná volba, protože zachránili život malého chlapce. Gorily nížinné jsou sice kriticky ohrožené, ale v této situaci je zákrok opodstatněný,“ řekl ředitel zoo Thane Maynard.

Někteří lidé na sociálních sítích ale rozhořčeně píší, že je z videa zřejmé, že se gorila chlapci nesnažila ublížit a nechápou, proč muselo zvíře zemřít. Někteří svědci ze zoo dokonce tvrdí, že zvíře chtělo chlapce chránit, ale pak kvůli hluku a množství lidí zpanikařilo.

Řada lidí volá po potrestání rodičů, kteří svoje dítě nedokázali pohlídat. Na internetu také vznikla petice kritizující zásah, kterou podepsali už přes dva tisíce lidí, na facebooku vznikla stránka požadující spravedlnost pro zastřeleného samce, kterou podpořili další tři tisíce uživatelů.

Bývalý chovatel goril v pražské zoo Marek Ždánský ale rozhodnutí ošetřovatelů z východoamerické zoo schvaluje. „V danou chvíli musím souhlasit s ředitelem zoo, protože mu nic jiného nezbývalo. Opravdu byl ohrožený lidský život,“ říká.

Uspávací prostředek by podle něj neměl dost rychlý nástup účinku. „Na samci bylo jasně vidět, že je nervózní, byl zježený, zaujal postoj sebeobrany. Byl tam vlastně cizí objekt a lidé a hluk u něj také vyvolávali stres. Jediná možnost opravdu byla ho zastřelit, uspání by mohlo vyvolat daleko horší agresi u zvířete,“ doplňuje.

Podle Ždánského jsou české zoologické zahrady zabezpečené dobře. „Ale hloupost lidí nezná meze,“ zdůraznil.

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme