Evropským výrobcům kamionů hrozí rekordně vysoká pokuta

Několika výrobcům kamionů hrozí rekordně vysoká pokuta. Evropská komise už firmy jako Daimler, Volvo nebo Scania nějakou dobu vyšetřuje kvůli uzavření kartelu, tedy nepovolené dohodě, která narušuje hospodářskou soutěž. Deník Financial Times napsal, že by Komise mohla případ uzavřít už během příštích týdnů a na výrobce uvalit pokutu v přepočtu za desítky až stovky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na dálnici (ilustrační foto)

Kamiony na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Firmy podle Komise společně zpomalovaly například zavádění technologií na omezení spotřeby paliva a emisí u svých kamionů. Zároveň se prý dohodly na tom, jak vysoké ceny budou kupujícím účtovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případech kartelů, které vyšetřuje evropská komise mluvil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

To vše prý mohlo vést k tomu, že dopravní firmy za kamiony platily víc, čímž se mohlo prodražit i zboží v obchodech.

Ke smůle domluvených výrobců kamionů firma Mann, která byla také součástí kartelu, sama za evropskou komisí přišla a oznámila jí existenci kartelu.

Firmy již ve svých účetních uzávěrkách vyhradily miliardy na to, aby mohly zaplatit případnou pokutu. Komise může na firmy uvalit pokutu až 10,7 miliardy eur, tedy za skoro 290 miliard korun.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme