Tučňáci, nebo Žraloci? Finále Stanley Cupu si zahrají San Jose Sharks a Pittsburgh Penguins

Dva čeští hokejisté budou hrát od dnešní noci ve finále play off NHL. Útočník Tomáš Hertl a obránce Roman Polák nastoupí v dresu San Jose proti Pittsburghu a budou se snažit získat svůj premiérový Stanley Cup. V dresu kalifornského klubu ale rozhodně nebudou sami.

Jedna z hlavních postav Žraloků, útočník Joe Thornton, se před 19 lety stal v Pittsburghu jedničkou tehdejšího draftu. Kariéru dosud neměl špatnou, ale Stanley Cup zatím nikdy nevyhrál.

„Už jsem v této soutěži dlouho, stojí za mnou spousta práce, ale pořád ještě čtyři vítězné zápasy zbývají. Máme dobrý tým, na každé pozici je hned několik hráčů, kteří jsou stejně kvalitní a dokáží se zastoupit. Nezáleží na tom, která formace hraje, protože dokážeme vydržet na stejně kvalitní úrovni celý zápas. A to je nejspíš i důvodem, proč jsme až ve finále,“ říkal serveru NHL.com Joe Thornton.

Proti kalifornskému klubu se postaví mužstvo z Pensylvanie, které si už finále vyzkoušelo mockrát. A za současného kapitána Sidneyho Crosbyho dokonce slavnou trofej před sedmi lety i vyhrálo.

„Měli jsme mladý tým, dokázali dvakrát v řadě postoupit do finále a mysleli si, že v něm můžeme být každý rok. Ale musíte mít i spoustu štěstí, jak na zranění, tak třeba v prodlouženích jednotlivých zápasů. Po tom, čím jsem si osobně prošel, si tohohle finále cením mnohem více, než v minulých letech. Dobře si uvědomuju, že finále rozhodně není kažoroční jistotou a že pro něj musíte opravdu hodně udělat,“ připomíná kapitán mužstva, které nejen podle sázkových kanceláří patří k mírným favoritům finále.

autor: pkr
Spustit audio