Kvóty nechceme, ale diskusi blokovat nebudeme, říká slovenský diplomat k předsednictví EU

Slovensko nehodlá v pozici země předsedající Evropské unii upustit od kritiky kvót na přerozdělování migrantů, nebude se však snažit ani diskusi blokovat. V rozhovoru pro Český rozhlas o tom mluvil státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Ivan Korčok. Předsednictví EU se Slovensko ujme 1. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Evropské unie

vlajka Evropské unie | Foto: Jan Rosenauer

„Budeme se k tomu stavět tak, že to je priorita pro mnohé další země, ale budeme se k tomu stavět tak, jaká je realita. A realita je taková, že mnohé země – a je jich mnohem víc než jen Slovenská republika a visegrádské země – mají ohledně tohoto návrhu zásadní pochybnosti,“ řekl Ivan Korčok.

Korčok jako zkušený kariérní diplomat dostal pověření předsednictví připravit a právě on také bude od 1. července na půl roku mluvit jménem všech 28 členských zemí směrem k Evropské komisi i k Evropskému parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Ivanem Korčokem připravil Viktor Daněk. Další pohled nabídl bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Úkolem předsednictví je při zasedáních ministrů sloužit jako nestranný prostředník při hledání kompromisů. Tvrdá kritika kvót ze strany Slovenska podle Korčoka neznamená, že Slovensko bude diskusi blokovat.

„Diskuse o kvótách bude. Slovenská republika nejde do předsednictví s tím, že využije svou předsednickou pozici na to, abychom zabrzdili anebo ignorovali legislativní návrh, který v této chvíli je na stole,“ řekl.

Právě kvůli postoji vlády Roberta Fica ke kvótám jsou však někteří evropští diplomaté a politici ke slovenskému předsednictví nedůvěřiví. Jeden z nich si bruselskému serveru Politico postěžoval, že Slovensko zatím torpédovalo každý návrh na řešení krize, tak jak může vést ostatní. To však podle Korčoka není pravda.

„Slovenská republika a další země netorpédují každý návrh, je to přesně naopak. My torpédujeme – pokud chcete takový slovník – jen jeden jediný návrh,“ podotkl.

Na většině návrhů se země EU shodnou

Korčok se také ohradil proti tomu, když někdo mluví o hlubokých rozporech v EU ohledně pohledu na migrační krizi. Podle Korčoka k tomu není důvod – Slovensko se prý s ostaními zeměmi osmadvacítky shodne na 90 procentech návrhů, s nimiž Evropská komise přichází.

„Jaký odpor klade Slovenská republika proti vytvoření evropské pohraniční a pobřežní stráže? Jaký odpor klade Slovenská republika proti důrazu na ochranu vnějších hranic? O jakém odporu se to mluví, když mluvíme, že je třeba rozvojovou pomoc, kterou poskytujeme, podmiňovat spoluprací se zeměmi v našem sousedství v oblasti návratů nebo boje proti pašování lidí. Takže nezkreslujme tuto situaci, není to na místě,“ řekl Korčok.

Slovensko si za prioritu svého předsednictví vytklo migrační politiku, která bude udržitelná. Cílem například je, aby skončily hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru. Zatím je země na takzvané balkánské migrační trase prodloužily do podzimu.

Mezi další priority slovenského předsednictví pak patří třeba podpora investic nebo dokončení energetické unie.

Respekt a připravenost

Slovensko vystřídá v předsednické roli Nizozemsko. Zatímco to už předsedalo dvanáctkrát, pro Slovensko to bude premiéra. I proto podle Korčoka nechtěla slovenská diplomacie nic podcenit.

„My jsme si vědomi toho, že na nás je dnes pohled i přes tento aspekt. Vždy se dá udělat všechno lépe, ale mám pocit, že jsme udělali všechno, co bylo v našich silách,“ řekl.

I když bude Slovensko v předsednické roli nováčkem, podle Korčoka by oproti zkušenějším zemím nemělo výrazněji ztrácet.

„Sami holandští přátelé, s kterými máme velmi dobrou spolupráci, říkají, že i pro ně je to premiérové předsednictví po přijetí Lisabonské smlouvy, kdy se povaha předsednictví zásadním způsobem změnila, takže ani pro Holanďany to není docela tak, že jejich dvanácté předsednictví je už rutinní a může se opřít o těch předcházejících jedenáct,“ podotkl Korčok.

Slovensko prý přistupuje k úkolu s respektem a snaží se dobře připravit. „Ale zároveň je třeba být připraven na neočekávané události, a ty jistě po dobu slovenského předsednictví přijdou,“ dodal.

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme