Celníci rozbili gang překupníků tygřích kostí a zabavili 126 kg slonoviny

Čeští celníci se v posledních měsících zaměřili na kontrolu zavazadel pasažérů na letech z Prahy do vietnamské Hanoje a zpátky. Soustředili se přitom na pašování slonoviny, nosorožčích rohů a tygřích kostí. Teď se jim podařilo rozbít gang asijských pašeráků, který se zaměřoval hlavně na produkty z tygrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabavená slonovina

Zabavená slonovina | Foto: Česká inspekce životního prostředí

„Představa, že u tygrů získáte kosti nebo vývar bez usmrcení, je samozřejmě naivní. Zvíře se zabíjí, dodnes nevíme jakým způsobem. Zřejmě se z něj stáhne kůže. V asijské medicíně se využívají i tkáně typu penisů, vnitřností, očí, chlupů,“ popisuje vedoucí oddělení mezinárodní ochrany přírody České inspekce životního prostředí Pavla Říhová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celníci zadrželi skupinu asijských pašeráků, kteří z Vietnamu do ČR pašovali tygří produkty. Reportáž Pavly Lioliasové

Podle Aleše Hrubého z Generálního ředitelství cel používala skupina pašeráků v Česku exempláře tygrů nebo medvědů hlavně z Afriky.

„Na území České republiky byly z těchto tvorů získávány především produkty, ať už se jednalo o ztužené tuky nebo vývary, které byly následně ve formě tradiční čínské medicíny exportovány na území kontinentální Asie,“ vysvětlil Hrubý.

V Asii je o výrobky z ohrožených zvířat zájem hlavně kvůli jejich využití v medicíně. Lidé věří, že třeba pomáhají v léčbě rakoviny.

Kvůli rostoucímu zájmu už proto pytláci neloví zvířata jen ve volné přírodě. „Do obchodu se zapojují i tygři z odchovů, což u nosorožců či slonů není. Tam jsou to čistě zvířata z přírody,“ dodává Pavla Říhová.

Celníci letos nezadrželi jen asijské pašeráky, ale i pět Čechů. Ti v internetové aukci nabízeli slonovinu, kterou vydávaly za starožitnou. S takovou totiž obchodování není zakázané. Celkem celníci zajistili 126 kilogramů slonoviny v hodnotě šest milionů korun.

„Tato slonovina byla dopravována na území České republiky za západní Evropy. Předpokládáme, že tam se dostala z Afriky a produkt se následně touto cestou dostal až na internetový aukční portál usídlený v České republice,“ říká Aleš Hrubý.

O zabavených předmětech teď rozhodne ministerstvo životního prostředí. Je možné, že některé se použijí například ve výuce, jiné se spálí.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme