Doma se cítím v ruksaku, směje se česko-kanadský lyžař Jan Hudec

Sotva české lyžování přišlo o svého nejlepšího závodníka v mužských alpských disciplínách, hlásí se za něj rovnocenná náhrada. Jen tři měsíce poté, co oznámil konec kariéry Ondřej Bank, přestupuje do české reprezentace o rok mladší, 34letý Jan Hudec. Vicemistr světa ve sjezdu a bronzový medailista z olympijského superobřího slalomu v Soči jezdil dosud za Kanadu, ale doma je i v rodném Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru

Čechokanaďan Jan Hudec ve Whistleru | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Byt mám v Olomouci a v Calgary. V Calgary mám také desetiletého syna a tady Eliáška. Doma se cítím v ruksaku. Je to takový cikánský život, lítám z jednoho místa na druhé,“ popisuje Jan Hudec.

Češtinu střídá s angličtinou a Česko s Kanadou, kam odešel s rodiči téměř před 30 lety, ale čím je starší, tím ho to do původní vlasti táhne víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alpský lyžař a rodák ze Šumperka Jan Hudec, který zatím sbíral úspěchy v kanadském dresu, oznámil přestup do české reprezentace. Více Jan Kaliba

Druhé dítě má s moravskou přítelkyní a v rodném Šumperku se rád potkává s Ondřejem Bankem, který tam bydlí.

„Rozumíme si dobře. Jsem z toho smutný a i pro něho to bylo těžké rozhodnutí. Samozřejmě ho chápu,“ říká Hudec o nedávném konci kariéry svého kamaráda.

S Bankem, se kterým má společný nejen rodný region, ale i lyžařský životopis, se už tedy v jednom týmu nepotká. Oběma lemovala kariéru vážná zranění, z jednoho takového problému s kolenem se Jan Hudec právě teď dostává, a i když už rozjel i vlastní podnikání, chuť závodit ještě má.

Neprobojoval se ale do kanadského národního týmu pro následující sezonu, a tak podal žádost o změnu reprezentace. Kanadský svaz ji schválil, český přivítal, a pokud ji posvětí i Mezinárodní lyžařská federace, možná se od Jana Hudce Česko dočká olympijské medaile. Jednu už získal na minulých hrách pro Kanadu, ty další se konají v Koreji za necelé dva roky.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme